NA24.no

Pantsetter bestemors gull

Sist oppdatert:
Pantelån er i vinden om dagen. Før pantsatte man både paraplyer og gebiss. Se hva folk pantsetter nå.

Lånekontoret i Prinsensgate i Oslo har siden 1888 vært den eneste virksomheten i Norge der folk kan pantsette gjenstander mot et kortsiktig pantelån.

NA24 - din næringslivsavis

Rundt 4000 nordmenn har i dag 7000 pantelån her, og de største lånene er i størrelsesordenen 100.000 kroner.

Daglig leder Bjørn Lundby, forteller at det ikke finnes begrensninger på hva som kan pantsettes, bare gjenstanden har en markedsverdi.

- Kommer man for eksempel med en Playstation 2 , så har ikke den noen reell verdi nå, forteller han.

Paraplyer, sko, gebiss, driller, fioliner og fotoutstyr er noen av de sære tingene det har blitt gitt pantelån på opp gjennom tidene. Og selv om parplyer og gebiss ikke er like interessant for Lånekontoret i dag, kan pappas drill eller onkels fele fortsatt bli tatt godt i mot.

Østeuropeiske bander
I dag er 80 prosent av det som pantsettes gull. Bestemors gamle gullsmykker, små gullbarrer og eksklusive Rolex-klokker er attraktive objekter for lånekontoret.

- Før i tiden fikk vi en del gifteringer, men det ser vi ikke ofte lenger, sier Lundby.

Met det er langt fra gull alt som glitrer. Lundby forteller at en del østeuropeiske bander forsøker å kvitte seg med falskt gull. Bandene selger svært billige smykker på gaten, og kundene kommer med varene for å bytte i kontanter.

- Disse tingene kommer ikke igjennom våre tester, og vi må fortelle kundene at de har blitt lurt, sier han.

Lånekontoret har ukentlig kontakt med politiets spanere for å få bukt med problemet.

Mye gull blant innvandrere
Lundby forteller at en del innvandrergrupper besitter store mengder utenlandsk gull.

- En del har grupper har fryktelig mye gull. Gull er deres mulighet for å få lån, hvis de ikke er kredittverdige andre steder. De kan komme fra land der det har vært tryggere å ha gull enn kontanter på grunn av statskupp og inflasjon, eller være for eksempel sigøynere med mange gullsmykker, forklarer han.

Høstsesongen er høytid for pantelånerne.

- Frem til jul har vi høy aktivitet, så roer det seg ned. Vi har kunder som bruker sølvtøyet på julaften og kommer tilbake noen dager etterpå, og de som bruker bunaden 17. mai, og returnerer den 18, sier Lundby.

Lånekontoret huser rundt 100 nasjonaldrakter for tiden.

Tar ferien på forskudd
Når billige sydenreiser legges ut for salg på våren, er det dessuten mange familier som pantsetter gjenstander for å kuppe reisene, for så betale ut lånet når feriepengene kommer.

Blir ikke panteobjektet hentet, blir det til syvende og sist auksjonert bort, eller solgt i lånekontorets butikk. Om auksjonsprisen gir overskudd, får den som eide objektet tilbudet om å hente overskuddet i kontanter. Men rundt en halv million i året blir aldri hentet, og disse pengene går til veldedige formål.

Et pantelån gis i utgangspunktet i fire måneder, med mulighet for fornyelse. På 1000 kroner betaler kundene tre prosents rente per måned, pluss 150 kroner i gebyr. Henter man tilbake bestemors ring etter fire måneder, koster det deg 1280 kroner.

Lånekontoret er for øvrig en del av Nordea, og deres konsesjon er underlagt av namsmannen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere