*Nettavisen* Økonomi.

Parat avviser Kjos-krav som trussel

FRIST: Norwegian-sjef Bjørn Kjos har gitt sine streikende piloter frist til klokken15.00 å komme med et forslag som ikke inneholder krav om styringsrett i  konsernet. Parat melder at de ikke kommer til å møte ledelsen innen fristen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Dette er en pistol mot hodet, sier fagforeningslederen, om Norwegians krav til de streikende pilotene om å møtes innen klokken 15.00.

06.03.15 09:16

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud uttaler at de ikke møter Norwegian-ledelsen innen denne fristen.

– Dette er en klar trussel. Det føles som å få en pistol mot hodet, hvor man skal leies inn i et rom for å signere noe som de har bestemt. Dette er totalt useriøst, sier Skjæggerud til NTB.

Da streiken i flyselskapet var godt inne i det sjette døgnet, sendte Norwegian ut en pressemelding der det het at «nok er nok».

– Nå starter nedtellingen, med en frist til klokka 15, lød det i pressemeldingen som ble sendt klokka 13.20.

- Ubehagelig at det rammer passasjerer

Han legger til at Parat er klar til å møte Norwegian når og hvor som helst, så lenge det er snakk om reelle forhandlinger.

Til TV2 uttaler Skjæggerud at de synes det er utrolig ubehagelig at det er passasjerer som rammes av arbeidskonflikten.

– Men det er det eneste systemet vi har for å komme fram til tariffavtaler og avtaler. Dessverre rammer det tusenvis av passasjerer, og det er beklagelig, sier Skjæggerud.

Ville ha nytt forslag innen kl. 15.00

Onsdag trappet Norwegian-pilotene kraftig opp streiken, og 35.000 passasjerer blir daglig rammet av konflikten.

Torsdag formiddag gikk Norwegian ut med ny beskjed til pilotene:

- Vi må ha et forslag på bordet som ikke inneholder krav om å ha styringsrett i konsernet, sier kommunikasjonsdirektør Anne Sissel-Skånvik i Norwegian til NRK.

Hun forteller videre at de har gitt Parat og pilotforeningen frist frem til klokken 15 i dag med å komme med et slikt forslag.

– Vi har i grunn tilbudt ganske mye, ganske lenge. Men det vi ikke kompromisser på, er styringsretten i selskapet. Men vi er selvfølgelig villig til å diskutere de andre punktene som er oppe, som lønn, pensjon, arbeidstid og pensjonsordninger, sier Skånvik videre til NRK.

Fakta

Dette er kravene fra Norwegian-ledelsen til pilotene:

Svekker fagorganisering

Utviklingen i Norwegian følger et bekymringsfullt mønster som vi allerede ser både innen luftfart og andre bransjer internasjonalt, mener luftfartsekspert Eli Moen.

Noe av kjernen i konflikten mellom de streikende flygerne og Norwegian ligger i selskapsstrukturen. For halvannet år siden ble flygerne skilt ut i et eget selskap, Norwegian Air Norway.

LES OGSÅ:Fagforeningsknuser Bjørn Kjos

– Dette er med på å svekke det organiserte arbeidslivet. Det vanskeliggjør solidaritet med mennesker som ikke jobber på samme sted, sier Moen, professor ved BI, til NTB.

Flygerne krever at morselskapet Norwegian skal ha arbeidsgiveransvaret for dem og at de er motpart i en tariffavtale. De er bekymret for svekkede rettigheter og at datterselskapet kan være første skritt på veien mot å ende i et bemanningsselskap.

Lønn på 1.142.172 kroner
Nettavisen skrev tirsdag at en kaptein i Norwegian i Norge tjente i snitt 1.142.172 kroner i fjor. I tillegg kommer pensjon og forsikringer. I snitt jobber de 17 dager i måneden og får 12.000 kroner for å jobbe en ekstra dag.

LES HER: 1.142.172 kroner tjener en Norwegian-kaptein

Game over for Norwegian
Ikke alle Norwegian-pilotene står bak streiken, ifølge Bjørn Kjos.

- Flere ringer med sympatierklæringer. Det vil være game over for Norwegian, hvis pilotenes krav blir gjennomført, sa Kjos til Nettavisen onsdag.

LES HER: - Streikende piloter ringer meg med sympatierklæringer

Tidligere torsdag forlangte nestlederen for Stortingets arbeids- og sosialkomite, Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, at regjeringen må vurdere tvungen lønnsnemnd i Norwegian-streiken.

Fakta

Fakta om Norwegian-pilotenes lønnskompensasjon og arbeidstid:

- Det at pilotene som er lønnsadelen i Norwegian med en snittlønn på drøye 1,1 millioner kroner nå risikerer å streike et selskap mot konkurs er alvorlig, fortsetter Wiborg

LES HER: Frp: - Regjeringen må vurdere tvungen lønnsnemnd

Tirsdag langet Wiborg ut mot LO-leder Gerd Kristiansen, som han mener tar side med de rike fremfor de som jobber på «gulvet» i kabinen, fordi hun støttet pilotene i streiken.

- Dette må være nye takter fra LO, sa Wiborg.

LES HER: - LO-lederen setter arbeidsplasser i fareNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag