Gå til sidens hovedinnhold

Parat: - Dette tror vi er den egentlige grunnen til at Ryanair vil ut av Rygge

Taper Ryanair Alessanda Cocca-saken, vil selskapets kostnader i Norge øke med 30 til 40 prosent, hevder Parat.

Fagforbundet Parat anslår at Ryanairs kostnader i Norge vil øke med 30 til 40 prosent dersom lavprisselskapet taper i Høyesterett i september, skriver VG.

Vegard Einan, nestleder i Parat, sier til avisa at han tror Ryanairs forretningsmodell uansett står for fall i Norge. Han tror den omstridte flyseteavgiften, som Ryanair har brukt som argument for at de vil avslutte sitt engasjement på Moss lufthavn Rygge, innebærer en bagatellmessig kostnad for selskapet sammenlignet med det de kan stå overfor i Alessandra Cocca-saken.

- Den egentlige grunnen

- I Parat er vi imot flyseteavgiften, men saken er den at Ryanair, etter vår mening, driver ulovlig i Norge i dag. Vinner vi fram med denne prinsippielle saken, må de ta høyde for økt sosiale kostnader. Det er lovfestet fire ukers ferie, innskudd til foretakspensjon, arbeidsgiveravgift, sykepenger. Dette tror vi er den egentlige grunnen til at Ryanair vil ut av Rygge, sier Einan til Nettavisen.

Les også: Tap for Ryanair i Borgarting lagmannsrett

Fikk sparken i 2013

Den italienske flyvertinnen Alessandra Cocca var ansatt i et bemanningsselskap og leid ut til Ryanair med base på Rygge. Hun ble oppsagt i 2013. Parat, med LO som partshjelp, saksøkte Ryanair fordi de mente oppsigelsen var ugyldig etter norsk lov. Ryanair på sin side mener Cocca var ansatt i Irland. Borgarting lagmannsrett ga i fjor flyvertinnen medhold i at hun var beskyttet av norsk lovgivning, noe Ryanair anket. Høyesterett skal nå avgjøre hvilke lands lover som skal legges til grunn i saken.

Les også: Kabinansatt saksøker Ryanair

Ryanair har hele tiden avvist søksmålet og argumentert med at det er frivillig å jobbe i selskapet. Videre hevder Ryanair at en eventuell rettssak må føres i Irland og avgjøres etter irsk lov – fordi det er der selskapet er registrert.

Lignende saker i Frankrike og Danmark

Vegar Einan peker overfor Nettavisen på at Ryanair ble utfordret i en lignende sak i Frankrike. Frankrike har en lov som sier at dersom du har regelmessig drift og fast tilstedeværelse med personell og fly, så skal du følge fransk lov. Saken handlet om manglende innbetaling av sosiale skatter og avgifter og førte til at Ryanair forlot Marseille i 2011.

I Danmark gikk dansk fagbevegelse til sak for å stadfeste retten til å kreve tariffavtale for Ryanair-ansatte. De fikk medhold i dansk rett, og det resulterte i at Ryanair stengte basen i Billund.

Les også: Ryanair-saken avgjøres av norsk høyesterett

- Falske påstander fra fagforeninger

- Vi vil ikke kommentere falske påstander fra fagforeninger, som prøver å ta oppmerksomheten bort fra jobb, lønns- og pensjonskutt de har forhandlet hos SAS, uttaler Hans Jørgen Elnæs, salgs- og markedssjef for Skandinavia og Baltikum i Ryanair overfor Nettavisen.

Elnæs sier Ryanair har notert seg kunngjøringen fra Rygge og mener den er «en følge av den norske regjeringens dårlige forberedte og ødeleggende «miljøskatt».

Kaller inn til pressekonferanse

- Ryanair gjennomgår nå våre operasjoner i Norge, i sammenheng med Rygge sin avgjørelse og regjeringens beslutning om at skatten skal innføres, og vi vil presentere våre planer på onsdag 1. juni, skriver Elnæs i en epost til Nettavisen.

Ryanair har invitert mediene til en pressekonferanse i Oslo onsdag, samme som regjeringens omstridte flypassasjeravgift trer i kraft.

I forbindelse med tirsdagens vedtak om å legge ned flyplassen på Rygge fra 1. november, kunngjorde styret på Rygge sivile lufthavn at Ryanairs ruteprogram vil bli offentliggjort i løpet av neste uke.

Ryanair har sagt opp sin baseavtale med flyplassen fra 1. november og begrunner beslutningen med regjeringens nye flypassasjeravgift.


Kommentarer til denne saken