*Nettavisen* Økonomi.

Pareto-meglere og konsulent tiltalt for å ha lurt aksjeselgere for 188 millioner kroner

TILTALT: Jan Anders Vestrum. Foto: Tommy H. Brakstad

Økokrim mener at tre menn lurte tolv aksjeselgere for til sammen 188 millioner kroner ved å holde aksjekjøp i Crew Gold Corporation hemmelig.

10.05.17 16:31

Økokrim mener at tre menn lurte tolv aksjeselgere for til sammen 188 millioner kroner ved å holde aksjekjøp i Crew Gold Corporation hemmelig.

Corporate-sjef Petter Dragesund (53) i meglerhuset Pareto, den tidligere Pareto-megleren Kjetil Sjursen (43) og korrupsjonsdømte Jan Vestrum (58), som i denne sammenhengen omtales som konsulent, er tiltalt for grovt bedrageri for til sammen 188,2 millioner kroner knyttet til aksjehandler i Crew Gold Corporation i 2010.

Vestrum ble mandag dømt i Borgarting lagmannsrett til fire års fengsel for grov korrupsjon, hvitvasking og flere brudd på verdipapirhandelloven knyttet til gruveselskapet Intex, hvor Vestrum var styreleder. Det var under opprullingen av Intex-saken at mange av opplysningene Crew Gold-tiltalen bygger på, dukket opp, ifølge førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Les også: Midelfart-søstrene blant ofrene i bedrageri-tiltale

Tolv aksjonærer solgte sine Crew Gold-aksjer for 1 krone og 10 øre, med garanti om at kjøperne de kommende tre månedene ville kompensere eventuelle overskytende beløp ved senere handler i aksjen. Ifølge tiltalen ble de tolv selgerne aldri informert om ytterligere handler i garantiperioden, handler som skal ha blitt gjort til betydelig høyere beløp enn 1,10 kroner aksjen, hvilket medførte at de ikke fikk fremmet sine økonomiske krav.

Pensjonskasse tapte 105 mill

Da oppkjøpet var gjennomført, ble Crew Gold tatt av børs 31. januar 2011. Til sammen hadde da de tolv fornærmede krav på 188 millioner kroner i tillegg til salgssummene, ifølge Økokrim.

Blant investorene som ifølge tiltalen ble bedratt, er det Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse det har gått hardest utover. pensjonskassen har gått glipp av en fortjeneste på 105 millioner kroner hvis Økokrims påstander medfører riktighet.

Søstrene Hermine og Celina Midelfart i Midelfart Invest ble lurt for 3,9 millioner kroner, ifølge tiltalen. Celina Midelfart opplyser til Dagens Næringsliv i en epost at hun har lite kjennskap til saken, at det ikke forelå noen prisgaranti da Midelfart Invest solgte sine aksjer og at selskaper har «ingen holdepunkter for at vi er bedratt».

Alle nekter skyld

Ingen av de tiltalte erkjenner noen form for skyld. Jan Vestrum uttrykker gjennom si forsvarer, at han mener tiltalen må bygge på en misforståelse.

– Han kan ikke se hva hans rolle i dette skal ha vært. har aldri vært ansatt i Pareto, og er ikke kjent med de avtaler saken gjelder. Han tror dette må bero på en misforståelse, sier advokat John Christian Elden til E24.

Tiltalens hovedpunkt for grovt bedrageri gjelder for samtlige tre tiltalte. Deres respektive roller er ikke konkretisert i gjerningsbeskrivelsen.

145 millioner aksjer

Petter Dragesund (53) omtales av Dagens Næringsliv som en nøkkelmedarbeider i Pareto, som har vært ansatt i selskapet i 25 år. Han meglet ifølge tiltalen salget av nesten 145 millioner Crew Gold-aksjer til det russiske selskapet Bluecone, som er underlagt Severstal, og prisgarantien som skulle sikre kjøperne i tre måneder framover.

– Han har ikke hatt kjennskap til hvem som var kjøper av Crew-aksjen i mars 2010. Han har bidratt med alt han vet til Økokrim, sier Dragesunds forsvarer, advokat Christian Hjort, til avisen.

Han framholder at Dragesund har opparbeidet seg stor tillit i markedet gjennom sine år i selskapet, og mener «det har en sterk formodning mot seg» at han ville ha satt denne tilliten på spill ved å medvirke til bedrageri av norske investorer.

Risikerer seks år

Meglerhuset Pareto skriver i en pressemelding av Dragesund har tatt permisjon fra stillingen sin mens etterforskningen pågår. Tidligere Pareto-megler Kjetil Sjursen (43) viser til Paretos pressemelding og legger til at han bestrider tiltalen på alle punkter.

– Han har vært kjent med at det har vært under etterforskning, han har blitt avhørt og samarbeider med Økokrim, sier Sjursens forsvarer, advokat Hans Peder Bjerke, til E24.

De tre er også tiltalt for markedsmanipulasjon ved ikke å korrigere opplysningene om de reelle Crew Gold-verdiene. Tiltalen har en strafferamme på seks års fengsel.

Tiltalte avviser

Petter Dragesunds forsvarer Christian Hjort, sier at Dragesund er overrasket over tiltalen.

- Han synes det er uvirkelig å være tiltalt i denne saken og vil på det sterkeste avvise at han har bidratt til noen form for bedrageri eller markedsmanipulasjon, sier Hjort til Nettavisen.

Hjort sier at Dragesund har opparbeidet seg stor troverdighet innenfor dette markedet og har ikke bidratt til det han er tiltalt for.

- Min klient har heller ikke hatt noen kunnskap om hvem som stod bak aksjekjøpene i Crew Gold Corporation i 2010. Han har samarbeidet med Økokrim og bidratt med informasjon og ser nå frem til å få belyst saken for åpen rett, sier han.

Forsvareren til den andre siktede aksjemegleren sier at hans klient bestrider alle tiltalepunktene og stiller seg uforstående til dette.

- Jeg kan ikke gå inn på sakens faktum. Men kjernen er at han ikke kjente hvem som var kjøper av de omtvistede aksjene, sier forsvarer for den 43 år gamle mannen, Hans P. Bjerke til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag