Paris-terror senker markedene

- Fredagens grufulle hendelser i Paris trekkes frem som forklaring på nedgang i viktige markeder mandag morgen  og at investorene søker mot sikkerhet. Men bildet er sammensatt, ifølge makroøkonom i DNB Markets Kyrre  Aamdal.

- Fredagens grufulle hendelser i Paris trekkes frem som forklaring på nedgang i viktige markeder mandag morgen  og at investorene søker mot sikkerhet. Men bildet er sammensatt, ifølge makroøkonom i DNB Markets Kyrre  Aamdal. Foto: (NTB scanpix)

Markedene ble noe svekket fredag og det kan se ut til at terroraksjonen i Paris trekker markedene ytterligere ned i dag.

Det skriver seniorøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal i en morgenrapport mandag.

- Fredagens grufulle hendelser i Paris trekkes frem som forklaring og at investorene søker mot sikkerhet, skriver Aamdal.

En styring av dollaren mot euro, og en liten nedgang mot yen, bygger opp under hypotesen.

EURUSD har falt med 0,5 prosent siden fredag morgen, mens USDJPY er ned 0,2 prosent.

- Bildet er likevel sammensatt, mener Aamdal.

For det første var børsene ned i USA og Europa på fredag. S&P500 avtok med 1,1 prosent, mens Eurostoxx50 falt 0,8 prosent fra torsdag. Dessuten falt BNP i Japan med 0,2 prosent fra andre til tredje kvartal, ifølge tall som ble lagt frem i natt.

- Det var svakere enn ventet. Veksten i foregående kvartal ble litt oppjustert, men det var fortsatt fall i BNP også i andre kvartal. Det kan ha økt forventningene til ytterligere stimulanser fra den japanske sentralbanken. Vi vil likevel ikke se bort fra at markedene i dag kan reagere negativt på helgens hendelser, skriver Aamdal.

Ifølge Bloomberg har terrorhendelser de siste 15 årene ofte ført til sterke, men i økende grad kortvarige utslag i markedene.

Utslagene i Asia er også variable. I Japan er Nikkei 225 ned 1 prosent fra fredag. I Korea har aksjemarkedet falt 1,5 prosent. De kinesiske aksjebørsene i Shanghai og Shenzhen har i skrivende stund steget med henholdsvis 0,3 prosent og 1,6 prosent, etter å ha vært i rødt tidligere i natt.

Fredagens vaiktige makrotall var litt på den svake siden. BNP i eurosonen endte end tidel lavere enn ventet med en vekst på 0,3 prosent fra andre til tredje kvartal. I USA steg detaljomsetningen med 0,1 prosent, også det litt lavere enn ventet. Også forrige måned var detaljomsetningen litt på den svake siden. Forbrukertilliten tok seg imidlertid opp, trolig påvirket av den solide utviklingen i arbeidsmarkedet. Men oppgangen var litt svakere enn ventet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.