*Nettavisen* Økonomi.

Pasientene ventet i timesvis på Ahus: – Det er totalt kaos her

Så lenge måtte mamma Nina og Thea Emilie Bjerkeli vente skadelegevakta på Ahus. Foto: Lisbeth Andresen, Romerikes Blad

Pasientene ved skadelegevakta på Ahus forteller om et kaotisk døgn. Enkelte ventet timesvis før de fikk komme inn til legen.

24.02.15 10:13

LØRENSKOG: - Det er totalt kaos her. Hun som satt på den ene siden av meg, hadde ventet siden 10.30. Han på den andre siden ventet siden 12.30. Selv ventet jeg fra klokka 13.10, sa Elin Skarsgard Acosta til Romerikes Blad i 19.40-tida.

Da hadde hun akkurat fått kommet inn til legen.

- Det kommer til et punkt hvor man bare får galgenhumor. Det er tragisk at man må vente sju-åtte timer. Det henger ikke på greip i dagens Norge, sier Acosta.

Hun skadet seg i en akeulykke lørdag.

- Jeg tenkte først at jeg hadde fått en skade som skulle gå over, men nå må jeg sjekke om jeg har fått et brudd i ankelen. Vi fant ut på venterommet at man enten må komme hit den første dagen, eller så må man komme inn bakveien på akutten. Det siste innebærer jo at man tar skaden helt ut, sier hun.

- Vanvittig sløsing

For Helge Byrkjeland startet dagen i 09-tida hos fastlegen i Nittedal.

Med store smerter i skulderen ble han etter hvert sendt til Lørenskog og Ahus.

- Jeg brukte 11 timer fra jeg reiste hjemmefra i dag til legene ved Ahus hadde konstatert at jeg ikke hadde brudd i kragebeinet. Det var for så vidt en happy ending for meg i og med at jeg bare var kraftig forslått, men det må jo være en vanvittig sløsing med samfunnets ressurser at man må sitte mer enn én arbeidsdag i kø for å sjekke om jeg har et brudd eller ikke, sier han.

Byrkjeland var slett ikke alene. Han tilbrakte dagen sammen med en rekke andre pasienter som ventet tilnærmet like lenge på skadelegevakta på Ahus.

- Jeg var langt fra alene, men det var for så vidt god stemning. Vi tok det med godt humør. Man blir jo bare oppgitt i en sånn situasjon. De ansatte gjør sitt beste, men et eller annet sted er det noe som ikke fungerer godt nok, sier han.

– For lenge

En annen av dem som måtte vente lenge, var uheldige Thea Emilie Bjerkeli.

Med det som etter hvert viste seg å være en brist i foten etter et uhell søndag kveld, ble det lenge å vente på Ahus.

- Vi ventet i sju timer og 15 minutter. Det er for lenge å vente, sier mamma Nina Bjerkeli.

Sammen med de andre pasientene klarte de å holde humøret oppe.

- Vi tullet og tøyset og fikk tida til å gå, men vi synes ikke det bør være slik. Vi var ikke alene om å sitte så lenge, og noen satt lenger også. Vi er ikke sure på dem som jobber der. De var veldig ydmyke og unnskyldende, og de gjorde det beste ut av situasjonen. Jeg reagerer mer på at systemet ikke klarer å håndtere topper som i dag. Mitt inntrykk var at det var veldig mange fallskader, og det burde de vært mer oppmerksom, sier Bjerkeli.

- Meget stor pasientpågang

Ahus bekrefter at det har vært til dels lang ventetid for enkelte av pasientene ved skadelegevakta mandag.

– Opplysningene stemmer, og noen av pasientene har opplevd å måtte vente seks-sju timer, sier kommunikasjonssjef Geir Boye Lindhjem ved Ahus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kommunikasjonssjef Geir Boye Lindhjem ved Ahus. Foto: Kay Stenshjemmet, Romerikes Blad

Og skylda, den får været.

- Været er mye av årsaken til de problemene som har oppstått. Det har vært meget stor pasientpågang på skadelegevakta i dag, og det er spesielt veldig mange feilstilte håndledd. Det er en typisk skade som tyder på fall. Behandlingen av slike skader tar også mye tid, sier Lindhjem.

Ahus har bemannet opp skadelegevakta og håpet er at pasientmengden skal avta noe utover kvelden.

- Vi har tatt inn den kapasiteten av personell som vi har mulighet til. I tillegg til været, så er det også første dag etter vinterferien. En del pasienter har derfor ventet til i dag med å komme. Da blir det en del prioriteringer som må gjøres. Alvorlige skader blir prioritert, og da blir det en del ventetid på andre pasienter. Vi beklager overfor pasientene, men noen ganger skjer slike ting, sier Lindhjem.


LES FLERE SAKER FRA ROMERIKES BLAD HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.