*Nettavisen* Økonomi.

Påskeegg til boliglånskunder

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

I dag kutter Gjedrem rentebanen tror eksperter. Det betyr også billigere boliglån på sikt.

24.03.10 12:14

- På bakgrunn av tidligere rentemøter har vi tolket Gjedrem dit hen at det kommer fire renteøkninger i år. Svakere aktivitet i norsk økonomi og frykten for en enda sterkere krone gjør at vi tror antallet renteøkninger blir redusert til tre, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til Nettavisen.

- Kommer ett av de i dag?

- Nei, vi tror ikke det. Første heving kommer sannsynligvis på rentemøtet 5. mai eller 23. juni, sier Aamdal.

- Men det blir allikevel et slags rentekutt i dag?

- Ja, hvis du tenker på rentebanen så er det riktig. Vi tror sannsynligheten er svært stor for at Gjedrem kutter prognosene for fremtidig styringsrente.

- Hvor mye?

- Vi tror han kutter rentebanen med 0,2 prosentpoeng. Får vi rett tror vi på en styringsrente ved utgangen av året på 2,5 prosent, og ikke 2,75 som vi tidligere har trodd, sier Aamdal.

Lavere styringsrente gir lavere boliglånsrente
Dersom Gjedrem kutter rentebanen er sannsynligheten stor for at norske boliglånstakere sparer penger. Mange banker vektlegger nivået på styringsrenten når de setter utlånsrentene.

Et kutt i langsiktig fremtidig styringsrente på 0,2 prosentpoeng kan derfor bety tilsvarende lavere boliglånsrente. Har du et boliglån på to millioner betyr det 4000 kroner mindre i renteutgifter per år. Etter skatt er besparelsen 2880 kroner.

Tror på enda større kutt i rentebanen
Seniorøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen tror på enda større kutt i rentebanen.

- Vi tror Gjedrem vil heve renten to ganger færre i løpet av 2010 og 2011 i forhold til våre tidligere prognoser. I tillegg tror vi at han i dag nedjusterer rentebanen med opptil 0,5 prosentpoeng, sier Wilhelmsen til Nettavisen.

Hovedbegrunnelsen er at ressursutnyttelsen i norsk økonomi og inflasjonspresset er lavere enn antatt. Andre argumenter ifølge Wilhelmsen er forventet moderat lønnsvekst i Norge og at renteforventningene blant Norges handelspartnere har falt kraftig.

- Med samme rentebane som før ville renteforskjellen øke mye og kronekursen styrke seg. Kronekursen er allerede cirka to prosent sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn, sier Wilhelmsen.

Ingen økning og lavere rentebane
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror også på lavere rentebane.

- Sterkere NOK, lavere renteforventninger ute, svakere vekst enn ventet og signaler om et moderat lønnsoppgjør tilsier at Norges Banks nye renteprognose gir en mer moderat renteoppgang enn den gamle. På tross av at inflasjonen målt ved KPIXE (inflasjon uten å ta med endringer i energipriser og avgifter, red. anm.) har vært noe høyere enn ventet og kostnadsveksten i bedriftene har vært høyere, sier Bruce.

Han tror ikke på renteøkning i dag.

- Vi tror på tre rentehevinger i år og at de kommer i mai, august og desember, sier Bruce.

Bruces kollega makroøkonom Katrine Godding Boye utdyper:

- Enkelte aktører, kanskje spesielt utenlandske banker, virker å ha større tro på at Norges Bank vil gå nokså aggressivt fram med renteøkningene. De kan bli skuffet i morgen når Norges Bank sannsynligvis legger fram en lavere rentebane, skriver Boye i Nordeas morgenrapport tirsdag 23. Mars.

Ingen skuffelse i London
I London tas Godding Boyes melding med stor ro.

- Vi tror heller ikke på renteheving fra Norges Bank i dag. Hensynet til kronekursen er én ting, svakere vekst i norsk økonomi en annen. Uansett står vi fast på våre prognoser om at kronen skal styrke seg sakte, men sikkert mot Euro i perioden fram til nyttår. Vi spår en kronekurs på 7,8 mot Euro ved utgangen av året, men vi utelukker slettes ikke at kronen kan styrke seg enda mer dersom den økonomiske veksten og inflasjonen i Norge øker i forhold til i dag, sier strategisjef for valuta i storbanken HSBC Paul Mackel til Nettavisen.

HTML EMBED
FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.