NA24.no

Påskeskrekk på børsen

Sist oppdatert:
Børshandlerne innleder påsken på verst tenkelige måte.

Situasjonen til de amerikanske meglerhusene skremte børsene over hele verden. Dermed klarte ikke Oslo Børs å slippe unna. Selv om det var en relativ beskjeden omsetning på grunn av påskeferieavvikling ble det likevel en karamell ingen ønsket.

NA24 - din næringslivsavis

Alle de store tungevekterne bidro til børsnedgangen der hovedindeksen på Oslo Børs ble sendt ned 3,28 prosent til 391,78 poeng.

Venter på signaler
- Avventende holdning til hva som skjer med bankene på Wall Street, er forklaringen en aksjemegler gir til NA24 på hvordan børsdagen utviklet seg.

Aksjemegleren sier også at det var sikring av gevinster i råvaremarkedet som dro ned oljeprisen fra rekordnivåene. Dollaren løftet seg også fra bunnoteringene. På råvarebørsen i London har fokuset blitt flyttet over på maikontraktene til nordsjøolje. Da Oslo Børs stengte kostet disse 103,63 dollar fatet. Det er en nedgang på ned 2,42 prosent.

Tendensen der investorene flytter penger over til amerikanske statsobligasjoner fortsetter. Dette er et tegn på at villigheten til å ta risiko blir mindre og gir utslag på de lange rentene som faller.

Nervøse for rentekutt
Et overraskende rentekutt fra den amerikanske sentralbanken skaper også usikkerhet i markedene. Sent søndag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken utlånsrenten til bankene med 0,25 prosentpoeng. Dette er et ekstraordinært kutt som ble foretatt bare to dager før det ordinære rentemøtet. Tiltaket skal bedre tilgangen på likviditet for bankene og kommer samtidig med kollapsen til Bear Stearns. Sentralbanken har også gjort midler tilgjengelig for andre enn banker.

- Det er høyt sannsynlig at markedet antar at det er noe veldig galt når FED føler at det er nødvendig å kutte diskontorenten bare en dag foran det avtalte rentemøtet, skriver økonomene i Jyske Bank ifølge Marketwatch.

Markedet priser i stadig større grad inn et rentekutt på opptil 1 prosentpoeng når Ben Bernanke og de andre medlemmene i rentekomiteen i USA samles tirsdag.

Krise i finanssektoren
JP Morgan Chase kjøper den kriserammede Bear Stearns. I en tiltakspakke der også den amerikanske sentralbanken er sentral kjøper JP Morgan Chase Bear Stearns for 2 dollar per aksje. Bear Stearns har havnet i seriøse problemer etter at de har gått tom for likviditet. Wall Street mottok nyheten med sjokk og det ble et kraftig børsras fredag.

Nå rammes hele sektoren av rykter. Blant annet stanset den asiatiske storbanken DBS stanset all handel med Lehman Brothers siden de frykter at det amerikanske meglerhuset vil lide samme skjebne som konkurrenten Bear Stearns. Lehman Brothers har på sin side gått ut og avkreftet at de sliter med likviditeten. Senere ble det klart at DBS opphevet forbudet mot å gjøre handler med Lehman Brothers.

Blant annet trekkes det frem av analytikerne i ING at den amerikanske sentralbanken kanskje ikke er villig til å strekke seg like langt for å redde Lehman Brothers hvis de får tilsvarende problemer. De er rett og slett ikke like store og viktige som Bear Stearns.

Tungvekterne falt
Den internasjonale børsuroen og nedgangen i oljeprisen bidro til å senke StatoilHydro 2,35 prosent til 149,80 kroner. Likevel var StatoilHydro den aksjen blant de mest omsatte som klarte seg best. Det gikk dårligere med Yara som falt 3,02 prosent til 289 kroner. Norsk Hydro ble sendt ned 4,97 prosent til 68,90 kroner, mens Seadrill falt 4,43 prosent til 124 kroner. Telekjempen Telenor ble sendt ned 4,22 prosent til 95,30 kroner.

Det gikk hardt utover de typisk spekulative aksjene. Tørrbulkrederiet Golden Ocean ble sendt ned 7,57 prosent til 23,80 kroner etter at tørrbulkratene trekker nedover. Det antyder handelen på Baltic Dry Index. Tandberg Data falt hele 16 prosent til 0,42 kroner og dermed fortsetter nedturen i IT-selskapet. Det gjorde også aksjekursen til Norske Skog. Aksjen falt 8,20 prosent til 16,80 kroner.

Interessen for Xact Derivat Bear er som vanlig stor når det er uro i aksjemarkedet. De som investerer i det børsnoterte fondet tjener penger på kursfall. Kursutviklingen til fondene viser også at pessimistene har gjort det best. Mandag steg Xact Derivat Bear 7 prosent. Tilsvarende fond for optimistene Xact Derivat Bull falt 7,65 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere