NA24.no

Pass deg for denne skinken

Sist oppdatert:
Gilde tilbakekaller 4,6 tonn sommerskinke.

Nok en gang rystes Gilde av en matskandale. Denne gangen er det ikke bakterier som er problemet, men metall.

NA24 - din næringslivsavis

Gilde tilbakekaller nå 4,6 tonn sommerskinke som er solgt på Østlandet og i Midt-Norge, etter at det er funnet små biter av metallklips på skinka.

Det koster kjøttgiganten oppunder en million kroner.

Millionkostnad
Med en utsalgspris på 119 kroner kiloen er den samlede salgsverdien fra butikk rundt 550.000 kroner.

Gilde må dessuten produsere ny «ferdigkokt sommerskinke uten svor» og ta kostnader i forbindelse med innhenting av den skadde skinken og redistribusjon av ny. Dermed dreier det seg fort om en samlet ekstrautgift i millionklassen.

- For oss er ikke hva dette koster det som er hovedfokus nå. Vi ønsker å få tak i de produktene som er ute, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til NA24.

Sundqvist opplyser sat det fins mye mer sommerskinke ute markedet, som ikke har metallbiter på seg, og at Gilde vil gjøre hva de kan for å sørge for at forbukeren merker minst mulig til tilbakekallelsen av de 4,6 tonnene sommerskinke.

- Vi står på for å produsere nye sommerskinker, forsikrer Sundqvist.


Hyssingklips

Ifølge Gilde var det internkontrollen ved fabrikken i Trondheim som avdekket små biter av metallklips på overflaten av skinken. Metall-klipsene brukes til å feste hyssingnett rundt skinken. Forbrukere oppfordres til å returnere produktene til butikkene.

Maskinen som ble brukt til å klipse skinken ble umiddelbart tatt ut av drift etter oppddagelsen.

Produksjonen av sommerskinke startet onsdag 25. april, og sannsynlig har feilen har oppstått fredag 4. mai, skriver Gilde.

De ikke har mottatt noen forbrukerhenvendelser knyttet til denne feilen.

Beklager
- For å være på den sikre siden ber vi alle forbrukere som bor på Østlandet og i Midt-Norge og nordover og som har kjøpt Gilde Sommerskinke med autorisasjonsnummer 120 og LOT- nummer 7183, 7184 eller 7185 om å levere dette tilbake til butikk. Det gjelder også om man ikke fysisk kan se metallbiter, heter det i pressemeldingen.

- Jeg beklager situasjonen og merarbeidet dette medfører for forbrukere og butikkene. Nå vil vi vurdere å fase ut metallklips som låsemekanisme og se etter alternative løsninger, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura – morselskapet til Gilde.

Produksjonsnummer 120 er stemplet i en oval sirkel nede til høyre på etiketten, men LOT nummer er stemplet på baksiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere