NA24.no

Pass deg for strømfella

Sist oppdatert:
Strømprisene har ikke vært høyere på tre år. Men sløve strømkunder kaster fortsatt bort penger.

Å spare penger på strøm er noe av det enkleste du kan gjøre. Det er enkelt å kvitte seg med en grådig kraftleverandør og gevinsten blir raskt på over 1.000 kroner i året.

Enkelt å skifte
Når man skifter leverandør, vil det også ofte lønne seg å skifte avtaletype. De fleste av oss kjøper strømmen gjennom avtaletypen «standard variabel». Alternativet til denne avtaletypen er «spotpris med påslag».

Valget mellom de to avtalene er enkelt, mener redaktør Rune Pedersen i Pengeforlaget.

- Det finnes ingen grunn til å velge «standard variabel». Spotpris skal være billigst, sier Pedersen.

Skift avtaletype
Prisen på «standard variabel» blir satt for to uker om gangen. Din strømleverandør prøver etter beste evne å spå prisen, men må sikre seg, og tar derfor til tider for mye betalt. Prisen på «spotpris med påslag» følger prisene på kraftbørsen Nord Pool. Du som strømkunde betaler for gjennomsnittsprisen pluss et fast påslag enten i året eller per kWh.

Rune Pedersen tror mange ikke vet hvor lett det er å skifte leverandør..

- Mange tror kanskje at det er vanskelig å skifte leverandør, men det er det jo slettes ikke. Det er faktisk ekstremt enkelt, sier Pedersen.

For å sjekke hvilken kraftleverandør som er billigst, er det enkleste å bruke oversikten til Konkurransetilsynet. Du finner oversikten her (ekstern lenke).

Hav av avtaler
En rask sjekk på Konkurransetilsynets oversikt viser at Hafslund gjør det bra innenfor avtaletypen «standard variabel». Men hvis du er kunde hos Hafslund, er sjansen stor for at du er på en annen avtale enn den som løfter Hafslund opp på vinnerlisten.

Hafslund opererer nemlig med to forskjellige avtaler innenfor samme avtalegruppe. Forvirrende for forbrukerne, men lønnsomt for Hafslund.

Her ser du hvordan den ene avtalen konstant er dyrere enn den andre:

Med et normalt årsforbruk (20.000 kWh), må du nemlig ut med 1.000 kroner ekstra i året hvis du er på feil avtale.

Produktet Hafslund Direkte tilbys over hele landet, men produktet Hafslund Strøm tilbyes bare i det området der Hafslund kontrollerer kraftnettet. Hafslund vil ikke oppgi hvor mange som bruker den dyreste avtalen.

Betale på forskudd
Informasjonssjef Karen Onsager i Hafslund prøver så godt hun kan å forklare hvorfor man skal betale 1.000 kroner mer i året for nøyaktig den samme strømmen.

- Hvis du velger det billigste alternativet må du betale på forskudd. Da går risikoen ned for oss. I tillegg har vi en mer automatisert kundebehandling på den billigste avtalen, sier Onsager til TV 2 Nettavisen.

Til sammen har Hafslund 620.000 kraftkunder. Ifølge Onsager er det normalt å operere med flere avtaletyper, og det skal også være normalt å ikke oppgi hvor mange kunder man har innenfor hver avtale.

- Straffer dere de sløve forbrukerne?

- Nei, vi har informasjon på nettsiden vår om dette, produktet ligger ute på Konkurransetilsynets med link til bestillingsskjema og i tillegg vil man kunne få informasjon hos vår kundeservice. Jeg synes ikke dette er en urimelig pris. Men hvis man ønsker et enklere og rimeligere produkt, har man en god mulighet til å gå over til det andre produktet, sier Onsager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere