NA24.no

Passasjerboom gir Norwegian superresultat

Bjørn Kjos, Norwegian Air Shuttle
Bjørn Kjos, Norwegian Air Shuttle Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norwegian går så det suser tross rådyrt drivstoff.

Resultatet før skatt kom på 75 millioner kroner andre kvartal, viser kvartalsrapporten flyselskapet la frem torsdag.

Samme periode i fjor hadde Norwegian 188 millioner i underskudd.

Passasjervekst tar av
Norwegian fraktet mer enn fire millioner passasjerer i andre kvartal, 26 prosent flere enn samme periode i fjor.

Omsetningen ble på vel 2,7 milliarder kroner, en økning på 34 prosent.

Driftsoverskuddet ble 137 millioner kroner, 186 millioner bedre enn i fjor, til tross for en ekstra drivstoffregning på hele 193 millioner.

Det underliggende resultatet er 333 millioner kroner bedre enn fjoråret.

50 prosent dyrere drivstoff
- Resultatet for andre kvartal er som ventet sterkt påvirket av den høye oljeprisen som er nesten 50 prosent høyere enn samme periode i fjor. Fjoråret var også spesielt siden myndighetene stengte luftrommet på grunn av vulkanutbruddet på Island. Dersom vi ser bort fra dette, samt oljepris- og valutaeffekter er årets resultat 333 millioner kroner bedre enn i fjor. Dette skyldes lavere kostnader takket være en nyere og mer moderne flyflåte og mer effektiv drift, sier administrerende direktør Bjørn Kjos.

Nettoresultatet kom på 54 millioner kroner. Samme tid i fjor hadde Norwegian et underskudd på 134 millioner kroner. Det underliggende driftsresultatet (EBITDA) på 137 millioner er langt bedre enn fjorårets røde 49 millioner kroner.

Sammenlignet med andre kvartal i fjor er produksjonsveksten opp 24 prosent. Fyllingsgraden om bord er også bedre, opp 3 prosentpoeng til 78 prosent.

Vil ha flere fly
- Jeg er svært godt fornøyd med den sterke passasjerveksten og ikke minst at vi holder en stø kurs mot lavere kostnader og økt konkurransekraft. I løpet av andre kvartal har vi fått på plass finansiering av flere nye fly ut 2012. Nye fly er helt avgjørende for å hevde seg i konkurransen fremover, både med tanke på passasjerkomfort, lavere drivstofforbruk og miljøhensyn. I andre kvartal har vi spart mer enn 50 millioner kroner som følge av mer drivstoffeffektive fly i flåten, sier Kjos.

Norwegian har hittil i år faset inn 12 nye Boeing 737-800, mens tre til vil bli levert fra Boeing fabrikken i Seattle senere i år. Samtidig fases eldre 737-300 ut.

Norwegian har nå i juli 35 nye Boeing 737-800 i flåten. Flåteutskiftingen til nye og større fly med flere seter er også et viktig bidrag til økt produksjon.

Vinner i Finland og Sverige
Norwegian fløy mer enn 840 000 flere passasjerer i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

En stor del av den kraftige veksten kommer i Finland, som er et nytt marked for selskapet, samt i Sverige der Norwegian har åpnet flere nye ruter. I Norge og Danmark er rutetilbudet og antall passasjerer mer stabilt.

For Norges del kommer mye av veksten fra charter, som er et satsingsområde for Norwegian.

Rekordsterk juni
Norwegian satt passasjerrekord i juni, da nesten 1,5 millioner personer fløy med selskapet.

Det er 19 prosent flere enn samme måned i fjor.

Flyselskapet fylte 81 prosent av flysetene, en økning på fire prosent siden juni i fjor.

Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 25 prosent, mens yielden ble forbedret med 6 prosent sammenlignet med juni 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere