*Nettavisen* Økonomi.

Passasjerene svikter SAS

Foto: (Scanpix)

Selskapet flyr med flere ledige seter og utelukker ikke nye tiltak.

05.06.09 11:48

SAS fraktet 18,1 prosent færre passasjerer i mai enn i samme måned året før. Totalt var det 2,2 millioner passasjerer som fløy med fly i SAS-familien.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Tøft marked
SAS beskriver markedsforholdene som svært uforutsigbare, og sier at markedet er påvirket av betydelig lavere etterspørsel som følge av den globale økonomiske nedgangskonjunkturen.

Kabinfaktoren falt med 1,2 prosentpoeng til 71,5 prosent sammenlignet med samme fjorårsperiode.

Flyselskapet har tatt flere flymaskiner ut av trafikk for å bedre balansen mellom tilbud og etterspørsel. Trafikken ble redusert med 18,1 prosent i løpet av mai, mens setekapasiteten falt med 16,7 prosent sammenlignet med samme måned i 2008.

Lavere avkastning
Yielden, eller selskapets inntekter per passasjerkilometer, falt med 11,7 prosent i mai, som er lavere enn forventet. For perioden mars/april er yielden ned med 1,7 prosent. SAS skriver at det forventer en negativ yield-utvikling også for mai som følge av lavere etterspørsel.

– Effektene av den globale resesjonen er omfattende i hele flyindustrien og et flertall av aktører gjennomfører nå ulike tiltak for å håndtere situasjonen. Det er positivt at kabinfaktoren stabiliseres noe, hvilket indikerer at den kapasitetsendringen vi har innført begynner å få effekt. Vi fortsetter å raskt redusere kapasiteten i samsvar med Core SAS med målsettingen om å ytterligere forbedre balansen mellom tilbud og etterspørsel, skriver konsernsjef Mats Jansson i SAS.

- Dette blir dyrere enn vi trodde
Implementeringen av Core SAS pågår og er i rute, men på bakgrunn av våre omfattende tiltak så kommer omstruktureringskostnadene til å øke betydelig i forhold til det som tidligere er varslet. Mesteparten av disse omstruktureringskostnadene kommer fremfor alt å påvirke resultatene i 2009, melder SAS.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag