*Nettavisen* Økonomi.

Passasjerer raser mot Ryanair etter bankkort-trekk

TREKKER AVGIFT: Ryanair har fått mye pepper etter at de sendte ut mail hvor de varslet passasjerer om at de kom til å trekke flyseteavgif på 80 kroner, direkte fra bankkortene som er brukt som betaling, uten samtykke. Foto: NTB Scanpix og faksimile (innfelt)

Flyselskapet trekker penger uten samtykke. - Jeg synes det er irriterende å få en slik regning i etterkant, sier Kathrine Spange Brekke til Nettavisen.

30.06.16 22:34

I begynnelsen og midten av juni sendte Ryanair ut en varselmail til sine passasjerer om at de kom til å trekke flyseteavgift på 80 kroner for hver passasjer som hadde bestilt billett hos dem.

Beløpet blir trukket uten samtykke, dersom passasjerene ikke kansellerer turen. Dersom de gjør dette vil de få pengene for hele billetten tilbake.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kathrine Spange Brekke gleder seg til ferie, men har latt seg irritere over kredittkorttrekket for flyseteavgiften av Ryanair. Foto: Privat

- Irriterende

I mailen går det også frem at de trekker avgiften fra det samme kortet som flybillettene er betalt.

Les også: Ap vil utrede flyseteavgift - refser regjeringen

Les også: Trond Giske ut mot Erna Solbergs Ryanair-refs

Dette har fått flere til å reagere. I løpet av onsdag og torsdag har Nettavisen mottatt en rekke henvendelser på problematikken.

- Jeg synes det er irriterende å få en slik regning i etterkant. Selv om summen ikke er veldig stor kunne vi eksempelvis brukt de pengene på en middag for hele familien, sier Kathrine Spange Brekke til Nettavisen.

Nederst i artikkelen kan du se hvordan du kan gå frem for å klage til Transportklagenemnda.

24. juli reiser hennes familie på fire til Gdansk i Polen fra Rygge flyplass. De reiser sammen med en vennefamilie på like mange medlemmer. Det er Spange Brekke som har lagt ut for turen. Totalt utgjør ekstraregningen fra Ryanair 640 kroner, og beløpet er allerede trukket fra kortet, forteller hun.

Les også: Slik svarer Ryanair om Rygge-nedleggelse

Les også: SV-topp: - Ryanair bør boikottes

(artikkelen fortsetter under)


Ferie med bismak

Ryanair har også tilbudt dem som ikke ønsker å betale avgiften å kansellere reisen og få refundert hele flybilletten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mail fra Ryanair. Foto: Faksimile

- Jeg synes dette gir en bismak. Vi er to familien som reiser, og det er 320 kroner per familie. Jeg føler ikke at vi har noen valg heller for denne ferien har vi planlagt i lang tid.

- Det er ikke akkurat slik at feriebudsjettet sprekker på grunn av avgiften, men når alt skal legges sammen blir det jo nok penger etter hvert. Men vi må vel bare betale, sier Spange Brekke oppgitt.

Les også: Derfor er flyseteavgiften dårlig miljøpolitikk

Les også: Flyseteavgiften gjør at Norwegian og Widerøe skrur opp prisene

Les også: Kundene raser over prisøkning fra Norwegian

Fakta

Fakta flyseteavgiften

Ryanair har nektet å svare på Nettavisens spørsmål i saken, og de vil heller ikke la seg intervjue per telefon. I en generell mail skriver pressekontakt Ronan O'Keefe følgende:

Klikk på bildet for å forstørre.

Ronan O'Keeffe, pressekontakt i Ryanair Foto: Privat/LinkedIN

Avgift inkludert fra 1. juni

«Den 8. juni sendte vi ut en bekreftelse til våre kunder om at vi kom til å kreve inn flyseteavgiften, fastsatt av den norske regjeringen, og effektuert 1. juni. For passasjerer som bestilte turer før 1. juni blir avgiften trukket direkte fra kortet som er brukt som betaling.

For dem som har kjøpt billetter etter 1. juni vil avgiften være inkludert i prisen.»

Onsdag omtalte Nettavisen at Norwegian hadde sendt ut varsel til sine passasjerer om å betale flyseteavgiften gjennom deres hjemmesider, selv om de hadde bestilt turer før 1. juni, da flyseteavgiften ble innført. Dette skapte voldsomme reaksjoner.

Norwegian hadde også opprinnelig planer om å trekke passasjerene direkte fra kortet, men gikk tilbake på dette.

Les også: Moss lufthavn Rygge bekrefter: - Ryanair forsvinner

Les også: Ryanair kan starte på Oslo Lufthavn 1. september

Klikk på bildet for å forstørre.

Jo Gjedrem, fagdirektør Forbrukerombudet. Foto: Cf-wesenberg

Forbrukerombudet mener at Ryanair har sitt på det tørre.

- Dette er et ganske forskjellig opplegg fra det Norwegian opprinnelig hadde. Ryanair tilbyr blant annet at passasjerene kan få hevet kjøpet. Dessuten rammer det langt færre enn hva tilfellet var med Norwegian, sier fagdirektør for reise i Forbrukerombudet Jo Gjedrem til Nettavisen.

- Vi har sagt til Ryanair at vi ikke kommer til å gå noe videre med den løsningen de har tilbudt. Men vi har også sagt at det neste gang er bedre å innhente samtykke når man vet at nye avgifter kommer.

Dersom du er uenig i at du skal betale avgiften kan du klage til Transportklagenemnda (se faktaboks under).

Fakta

Slik klager du til Transportklagenemnda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.