Digitale valutaer har fått sterk medfart de senere årene. Flere og flere bruker det. Det er fortsatt langt unna folk flests virtuelle lommebøker, og nylig er det kommet nok én god grunn til at folk flest kanskje bør holde seg unna digitale valutamarkeder.

Den 30 år gamle Gerald Cotten har over tid driftet den digitale børsen QuadrigaCX. Nylig døde 30-åringen, og nå står kundene og klør seg i hodet etter hva de skal gjøre for å få pengene tilbake.

I høyesterett i Nova Scotia i Canada, kommer enken til Cotten med en uttalelse. Der sier hun at børsen skylder kundene omtrent 190 millioner dollar, eller 1,6 milliarder norske kroner.

Det skriver teknologinettstedet Gizmodo.

Umulig å spore

Men det kan være at kundene må vente lenge. Bitcoin kaller seg en meget sikker valuta som er nær sagt umulig å spore.

Kona bekrefter å ha den bærbare datamaskinen til Cotten børs-eieren, men hun har ikke passordet. En teknisk ekspert som ble innleid kunne heller ikke komme seg gjennom passordmuren. Det ble heller ikke lagt igjen noen dokumentasjon av den avdøde.

De har nå bedt om kredittbeskyttelse fra canadiske myndigheter, fordi de ikke kan gjøre opp for seg.

Rykter om svindel

Kundene har møtt ryktene og uttalelsene med skepsis om at ekteparet har forsøkt å holde på pengene selv.

Canadiske myndigheter bekrefter imidlertid at Cotten døde nylig i India.

Ifølge CCN er det påstander om at pengene skal ha blitt flyttet fra kontoene etter saken ble offentliggjort. Grunnet de mildt sagt spesielle omstendighetene rundt 30-åringens død, har det kommet flere påstander og spekulasjoner om at det hele var en svindel, eller en måte å komme seg ut av markedet på.

Enkelte påpeker at det er enkelt å skaffe seg en ny identitet via det «mørke nettet».

Nå har kontoer og eiendeler hos selskapet blitt fryst av myndighetene.

Ifølge Canadian Imperial Bank of Commerce er det 26 millioner dollar som er fryst grunnet «uregelmessigheter i betalingssystemene».

Vanligvis er problemene med digitale valuta-børser hacking for å svindle til seg penger, ikke at passordene forsvinner.