Gå til sidens hovedinnhold

Pedersen om parallellsamfunn: - Det vi har sett i Sverige er helt uakseptabelt

Integrering i Norge har i all hovedsak lyktes så langt, men det er ikke en selvfølge at det skal fortsette å gjøre det.

De siste dagene har det vært satt søkelys på utviklingen med parallellsamfunn i Sverige.

Før helgen ble et NRK-profilen Anders Magnus og resten av NRK-teamet jaget vekk av ungdommer som kastet stein da de skulle gjøre et intervju til en av forstedene til Stockholm. Mandag fortalte han også i et intervju med Nettavisen at de fikk stadige trusler.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon derso mønskelig.

- Helt uakseptabelt

Både forskere og andre meningsbærere har ytret seg i den forbindelse. Selv om parallellsamfunn ikke er en nært forestående utfordring i Norge advarer opposisjonspolitikere mot å være for naiv.

- Jeg tenker at vi ikke skal ta ting som en selvfølge. Integrering i Norge har i all hovedsak lyktes så langt, men det er ikke en selvfølge at det skal fortsette å gjøre det. Det vi har sett i Sverige er helt uakseptabelt, og vi må hindre at det skjer i Norge, sier innvandringspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet (Ap) Helga Pedersen til Nettavisen.

I et intervju med NTB uttalte innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mandag at fremveksten av parallellsamfunn skyldes snillistisk politikk, lik den SV står for. Hun er også blitt rådet av en svensk politiker til å trekke seg.

Ap-politiker Pedersen mener at det ikke er noen andre land som har bedre forutsetninger for å lykkes med integreringen enn det vi har i Norge med de ressursene og resultatene vi har fra før. Hun kommer også med en advarende pekefinger til den blå-blå regjeringen.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Frykter språkkutt

- Jeg er bekymret for at regjeringen har bevilget seg et hvileskjær i integreringspolitikken som kan få negative konsekvenser for integreringen, sier Pedersen.

Hun bekymrer seg spesielt for at regjeringen kutter i midler til norsk språkopplæring og lang behandlingstid av asylsøknader, som fører til at færre kommer seg ut i arbeid. I tillegg er en av hennes fremste bekymringer Fremskrittspartiet (Frp) sin leder Siv Jensen.

- Hvis kommunene følger hennes oppfordring om bosettingsboikott vil mange asylsøkere samles på færre steder, sier Pedersen.

Frps Jan Arild Ellingsen sitter i justiskomiteen på Stortinget. Han slår tilbake mot Pedersens påstand om at hans parti, som danner mindretallsregjering sammen med Høyre (H), befinner seg på et hvileskjær.

Frp: - Må ikke være naiv

- Gjeldende regjering har hatt stor fokus på innvandrings- og integreringspolitikk. En av nøkkelfaktorene for å hindre parallellsamfunn er å ha kontroll på volumet asylsøkere. Et stort antall asylsøkere blir vanskelig å håndtere fordi alle også skal integreres, sier Ellingsen til Nettavisen.

- Fører man en politikk som er naiv og ikke tar innover seg de utfordringene som kommer frykter jeg at parallellsamfunn kan utvikle seg i Norge også.

Forrige måned uttalte Gøteborgs ordfører at de hadde vært for naive.

- Dette handler om utdannelse, arbeid, sosial rettferdighet og et ungdommene må føle seg som en del av samfunnet, sa Ann-Sofie Hermansson til Aftenposten.

Forsker ved Politihøygskolen Tore Bjørgo uttalte i april til Nettavisen at parallellsamfunn ikke er en utfordring i Norge.

I fjor tok Ap-leder Jonas Gahr Støre til orde for å ta imot 10.000 syriske flyktninger. Et bredt storting ble til slutt enige om et asylforlik hvor man bestemte seg for å ta imot 8000 syriske flyktninger til Norge.

- Gahr Støres invitt til 10.000 i fjor er et eksempel på naiv politikk. Nå ble forslaget redusert med 20 prosent, noe jeg synes er bra, men en slik politikk kan i verste fall føre til parallellsamfunn.

Kommentarer til denne saken