Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Pen slutt på sterk mars

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Etter ras i januar og februar, ble mars en jubelmåned på USA-børsene.

Tirsdag endte USA-børsene med en hyggelige opptur. De sentrale indeksene steg alle over 1 prosent, etter å ha vært mer enn dobbelt så mye opp tidligere på dagen.

Det betyr at S&P 500-indeksen har steget 8,5 prosent i mars. Det tilsvarer en noenlunde normal årsavkastning i aksjemarkedet. Men det er fortsatt langt igjen til positive tall for hele året. Januar og februar var fryktelige måneder på USA-børsene, og S&P 500 er fortsatt nær 12 prosent lavere enn ved nyttår.

Oppgangen tirsdag kom til tross for flere svake makrotall, og tyder på at ganske mange dårlige nyheter allerede var kalkulert inn i kursene.

Grått i Chicago
Rett etter børsåpning ble marstall for innkjøpssjefindeksen Chicago PMI lagt frem. Målingen viste et fall til 31,4 fra 34,2 i februar.

I forkant ventet økonomene at indeksen ville stige til 35 poeng, viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Les mer: Skuffende bedriftsindeks

Svakere forbrukertillit
Forbrukertilliten nådde et nytt bunnivå i forrige måned, og tirsdag ble marstallene fra Conference Board presentert. Den viste at stemningen blant forbrukerne fortsatt er dyster.

Foreløpige målinger fra Conference Board viser en oppgang til 26,0 i mars fra 25,3 i februar. Dette er fortsatt nær historisk lave nivåer og det viser at forbrukerne er pessimistiske som følge av den svake økonomiske utviklingen med kraftig økende arbeidsledighet i USA.

Økonomene ventet ifølge Marketwatch at undersøkelsen ville havne på 28.

Les mer: Pessimismen råder

Dyster boligindeks
Også resultatet fra boligprisindeksen S&P Case-Shiller ble presentert. Indeksen forteller om boligprisene i de 20 største byregionene i USA. For januar ventet økonomene et fall på årsbasis med 18,60 prosent. Målingen viste et fall på 18,97 prosent.

Denne indeksen viste med andre ord ingen tegn til en bunn i boligmarkedet, slik man, med godvilje, har kunnet lese ut av en del andre boligtall de siste ukene.

Les mer: Boligprisene stuper videre i USA

Oljeoppgang
Etter markant fall mandag, steg oljeprisen tirsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI for levering i mai steg 2 prosent til 49,66 dollar i gulvhandelen på råvarebørsen i New York.

Til tross for dette, ble energiaksjene hengende etter børsen. Delindeksen for oljeservice falt nær 2 prosent, mens delindeksen for oljeselskaper endte marginalt i pluss.

Bil ned, bank opp
Mandag ble det klart at amerikanske myndigheter ikke er fornøyd med GM og Chryslers restruktureringsplaner. GM-sjefen Rick Wagoner ble skviset ut, og den nye sjefen Fritz Henderson innrømmet tirsdag at konkursfaren har økt. GM-aksjen falt 28 prosent tirsdag. Chrysler er ikke børsnotert. Ford, som er i noe bedre stand, falt tirsdag 5 prosent.

Finansaksjene ledet an i oppgangen tirsdag. Bank of America og Citigroup steg henholdsvis 13 og 10 prosent.

Mange IT-tungvektere steg tirsdag. Microsoft endte opp 5 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +1,16% til 7.608,92

Nasdaq +1,78% til 1.528,59

S&P 500 +1,31% til 797,87

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!