ASKER (Nettavisen Økonomi): - Dette viser at politikerne har mistet fokuset totalt. I stedet for å øke antallet parkeringsplasser, slik folk etterspør, fjerner de dem eller gjør de dyrere, sier Willy Frantzen i pendlerorganisasjonen Intercity Forum til Nettavisen Økonomi.

Bane NOR fjernet i fjor 3.700 gratis parkeringsplasser ved stasjoner rundt Oslofjorden. Det har ført til at mange parkeringsplasser i perioder har stått tilnærmet tomme.

Les også: Bane NOR ga pendlerne prissjokk: Nå står parkeringsplassen tom

Den store prisøkningen førte til at pendlerne fant andre steder å parkere på, som langs veiene. Mange stasjoner ligger nemlig ved en kommunal vei. Der er det lov å parkere gratis så lenge du ikke hindrer trafikken.

Når Nettavisen besøkte stasjoner i Asker og Bærum i fjor høst, var det mange ledige parkeringsplasser på stasjonen. Samtidig var veiene inn til stasjoner ble fylt opp av biler.

Les også: Pendlerne fyller opp veiene ved de dyre parkeringsplassene

Forbudt ved tre stasjoner

Nå har Asker kommune, der mange av stasjonene ligger, tatt affære. Den siste tiden har de forbudt parkering på flere veier som tilstøter stasjonene. Det samme skal ifølge Frantzen ha skjedd ved andre stasjoner, som Sonsveien stasjon i Vestby.

- Dette har vi sett i flere omganger og gjelder også andre stasjoner. Det er politikernes jobb å gjøre det lettere for folk å komme på jobb, ikke vanskeligere. De må slutte å bøtelegge folk som skal på arbeid, sier han.

Les også: Bane NOR frykter parkeringsinvasjon: «Glemte» noe veldig viktig

Han er en sterk tilhenger av at det skal komme flere gratis parkeringsplasser rundt stasjonene.

- Det handler om å gjøre det lettere for å folk å ta toget. Konsekvensen av dagens parkeringspolitikk blir at færre tar kollektivtransport fordi det er for tungvindt. De kjører bil hele veien til jobben i Oslo i stedet, sier Frantzen.

Trafikksikkerhet

Yngve Kristoffersen i Asker kommune bekrefter at de har forbudt pendlere å parkere i veier opp mot Høn, Billingstad og Hvalstad stasjoner etter at Bane NOR innførte betaling ved parkeringsplassene.

Les også: Togpendler Bjørn Erik fikk tidoblet parkeringsavgiften over natten

- Kommunen vil at det skal være mulig å parkere gratis langs offentlige veier så lenge det ikke går ut over trafikkfremkommeligheten. Det er imidlertid ikke tilfellet ved disse stasjonen., sier Kristoffersen til Nettavisen.

Han sier at i alle tilfellene ble de parkerte bilene et problem for trafikken.

- En lang rekke parkerte biler og bare ett kjørefelt går ut over fremkommeligheten og trafikksikkerheten. Derfor var det nødvendig å innføre forbud, sier han.

Les også: Bane NOR kutter parkeringsprisen kraftig på Lysaker stasjon

- Det er ingen som liker å betale for parkering hvis de ikke tidligere har hatt hatt det gratis. Samtidig er det ikke en menneskerett å ha gratis parkering, sier han.

Bærum har ikke endret

Også i Bærum kommune har mange pendlere begynt å parkere langs veier inn mot stasjonen. Det inkluderer blant annet Kveldsroveien, direkte ved siden av Stabekk stasjon, som hver dag fylles opp av pendlere som tar toget på jobb.

Bærum har imidlertid enn så lenge valgt å ikke forby praksisen.

- Vi gjør beslutninger om parkeringsforbud hvis vi ser et behov. Det har vi ikke gjort ennå. Så vidt jeg vet har vi ikke innført noen slike forbud knyttet til innføringen av avgiftsparkering ved stasjonene i fjor, sier rådgiver Halvor Bjørnestad i Bærum kommune til Nettavisen.

Han sier at fremkommelighet og trafikksikkerhet avgjør hvorvidt de setter opp «parkering forbudt»-skilt.

- Det er ikke avhengig av avgiftsparkeringene, sier han.