NA24.no

Pene får lavere rente

Sist oppdatert:
Ja, verden er urettferdig.

(NA24-KOMMENTAR): Det er - tro det eller ei - gjort mange studier på sammenhengen mellom utseende og privatøkonomi. Og konklusjonen er ganske entydig: De pene har det godt. Pene arbeidstagere får høyere lønn, pene lærere blir vurdert som bedre enn stygge, og så videre.

Situasjonen er så ille for de uskjønne at skattelette har vært foreslått som virkemiddel.

Nå viser det seg også at de vakre har lettere for å få lån, og de får lavere rente, selv om de er dårlige betalere. Det er konklusjonen i en fersk studie gjennomført av økonomen Enrichetta Ravina ved New York University.

Sjekket nettlån
Hun har undersøkt det internettbaserte lånenettverket Prosper. Dette er et nettverk hvor privatpersoner låner ut penger til andre privatpersoner. Enhver står fritt til å velge hvem man vil låne ut penger til og hvilken rente man krever.

Man får tilgang til en del kvantitative opplysninger om potensielle låntagere, som alder, kjønn, inntekt og - ikke minst - kredittverdighet.

Men i tillegg kan låntagerne legge ut bilde av seg selv.

Dette har Ravina benyttet til å undersøke betingelsene for lån til personer som er sammenlignbare - bortsett fra når det gjelder utseende.

Fordelen med Prosper som «laboratorium» er at det er lett å analysere mange tusen transaksjoner, samtidig som forskerne ser akkurat like mye informasjon som långiverne, i motsetning til i en tradisjonell bank.

Og konklusjonen er altså at pene mennesker, både kvinner og menn, lettere får lån. De får også lavere rente. Låntagere som av et panel ble vurdert som over gjennomsnittet pene fikk i snitt en rente som var 0,81 prosentpoeng lavere enn tilsvarende låntagere som ble vurdert som under snittet.

Dårlige betalere
Dette kunne jo skyldes at pene mennesker erfaringsmessig var bedre betalere. Men i denne studien er konklusjonen tvert om at det er tre ganger så sannsynlig at en pen låntager ikke betaler tilbake. De er dårligere betalere, men får likevel lettere lån og lavere rente.

Slik burde det ikke være hvis långiverne opptrådte rasjonelt.

En åpenbar konklusjon er vel at stygginger bør legge ut bilde av en annen person hvis de skal forsøke seg på lån over internett.

Kanskje burde det også være en nisje for en egen bank for stygge? Hvis disse må ta til takke med høyere rente selv om de er bedre betalere enn pene, høres de jo ut som en super kundegruppe for en ny bank.

Forslag til slagord: Ser ut som en dritt? Her får du kreditt.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Bernankes linedans
Tja til hedgefond
VM i skatt
Mr. Clean i søla
Gjedrems troverdighet

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere