*Nettavisen* Økonomi.

Pengeboom i katastrofeområde

To år etter tsunamikatastrofen har det oppstått økonomisk revolusjon i Banda Aceh.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nesten fem milliarder dollar har blitt pumpet inn i den indonesiske provinsen som mistet nesten en tredel av befolkningen, ifølge Dagens Nyheter. Over 100.000 mennesker omkom i denne provinsen alene.

NA24 - din næringslivsavis

Regjeringen i Aceh har i dag seks ganger så store ressurser som i 1999. På grunn av fredsavtalen mellom GAM, opprørstyrkene som kjempet for Acehs uavhengighet, og sentralregjeringen, får Aceh i fremtiden beholde 70 prosent av regionens gass- og oljeinntekter. Freden kom etter 29 år med stridigheter.

Selv om det fortsatt er over 25.000 familier som er hjemløse i Aceh-provinsen preges gatene av nye luksusbiler på veiene. Verdensbanken mener at regionen nå har nok penger til å få alle innbyggerne løftet ut av fattigdommen.

- Det finnes tilstrekkelig med penger for å skape jobb og økonomisk velstand i Aceh. Problemet er at pengene forlater Aceh med en gang. Kontraktene for gjenoppbygningen går til selskaper andre steder i Indonesia, mange jobber går til folk som kommer hit fra andre provinser, forteller professor Said Muhammed hos Syiah Kuala-universitetet i Banda Aceh, ifølge dn.se.

Etter at det gjennom blant annet store globale innsamlingsaksjoner har blitt sprøytet enorme summer inn i gjenoppbyggingen av katastrofeområdet, strømmer det arbeidere til fra hele Indonesia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.