NA24.no

Pengeflørter med Kina

Sist oppdatert:
Zimbabwes omstridte leder, Robert Mugabe, vil låne store summer av Kina.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Zimbabwes egenrådige lederstil har ført til at landet nå har verdens høyeste inflasjon. Nå håper Mugabe å bli kvitt inflasjonen ved hjelp av store lån fra Kina.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge BBC ønsker Zimbabwe nå å låne to milliarder dollar, eller nesten 13 milliarder kroner, av Kina.

Robert Mugabes 26 år ved makten i det tidligere Rhodesia har styrt landets økonomi regelrett den veien høna sparker. Landet har den høyeste inflasjonen av alle i verden i dag, med over 1000 prosent årlig. Det internasjonale pengefondet IMF anslår et fall i bruttonasjonalprodukt på 4,9 prosent i fjor og 4,1 prosent i år.

Les også: En afrikansk tragedie

For å prøve å begrense skadeeffektene, som spesielt oppstod etter at Mugabe for noen år siden jaget de hvite bøndene ut av landet, har regjeringen innført priskontroll på flere varer.

Kina satser
Dersom Mugabe får godkjent lånet, vil det være det største utenlandske lånet Zimbabwe noen gang har fått med ham som leder, og ting skulle tilsi at han får det.

Kina sa nemlig i fjor at de vil doble bistanden til Afrika og gi rundt 30 milliarder i lån i løpet av de neste fem årene.

Ustrakt handel
Det siste tiåret har Kina satset enorme summer i Afrika. I fjor utgjorde handelen mellom Kina og afrikanske land hele 40 milliarder dollar, eller 267 milliarder kroner. Den kinesiske pengeinnsprøytingen har blitt investert i blant annet landenes infrastruktur, kobbergruver og oljefelt.

Størst i Afrika
- Kina er det største utviklingslandet og Afrika er det kontinent hvor de fleste utviklingslandene ligger. De trenger hverandre, sa He Wenping 31. oktober, en Afrika-ekspert hos det kinesiske akademiet for samfunnsvitenskap, ifølge AP.

Flere kritikere mener at Kina utnytter afrikanere i deres jakt på naturressurser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere