Pengegaloppen fortsetter

Ferske tall overrasker økonomene. Vi er i ferd med å shoppe opp renten.

29.11.06 11:07

Hjulene i norsk økonomi går fortsatt fort rundt. Detaljhandelen viser høyere vekst enn det økonomene forventet.

Ifølge sesongjusterte tall økte varekonsumet med 0,2 prosent fra september til i oktober. Det viser statistikk fra SSB.

NA24 - din næringslivsavis

Også detaljomsetningsindeksen viser en vekst i samme periode på 0,2 prosent. Kjøp av klær og sko samt fritidsutstyr bidro mest til veksten, med en vekst på respektive 0,9 og 1,9 prosent.

Både detaljomsetning og varekonsum er viktige nøkkeltall som viser hvor det bærer hen for den norske økonomien. De er dermed viktige parameter for rentesettingen i Norges Bank.

- Økt sannsynlighet for rentehopp i desember
Handelsbanken traff nesten ”planken” i denne måneden med en prognose på 0,1 prosent detaljvekst på forhånd. Status viste 0,2 prosent.

- I detaljomsetningen ser vi at kategorien ”andre varer” økte en del. Og det er flere komponenter, men hovedsakelig klær og tekstiler, samt elektriske komponenter som øker, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

Dermed har økonomen en viss antagelse om at julehandelen har kommet rekordtidlig i år.

- Dette kan bety at julehandelen har kommet tidligere i år. I så fall vil det bety at sesongmønsteret er endret, men dette er ingen bastant hypotese sier Syed til NA24.

Handelsbanken er nå enda mer styrket i troen på at sentralbanken kommer til å stramme renteskruen på desembermøtet.

- Dagens tall er veldig sterke som viser at konsumvekten er høy, hvilket kan bane veien for høyere marginer og dermed økt inflasjon. Dette, sammen med forrige ukes AKU-tall øker vår tro på at det kommer et nytt rentehopp fra Norges Bank i desember, sier Syed.

I morgen kommer også K2-tall, som viser låneveksten.

- Vårt estimat er at disse også vil komme sterkt inn, hvilket bare forsterker konjunkturbildet, men selv om morgendagens tall ikke blir så sterke, så vet vi at Norges Bank har større fokus på arbeidsmarkedet enn kredittveksten, sier Syed til NA24.

Elektro-vekst
Det private forbruket er fortsatt høyt, og særlig butikker med salg av elektriske husholdningsapparater, radio og fjernsyn økte sterkt. I verdi økte salget med 21,6 prosent i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor, viser detalsjomsetningstallene fra SSB.

Neste og siste hovedstyremøte i Norges Bank finner sted 13. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.