NA24.no

Pengelens Tsipras til Russland

Hellas statsminister Alexis Tsipras.
Hellas statsminister Alexis Tsipras. Foto: Philippe Wojazer (Reuters / NTB Scanpix)
Brussel følger nøye med når pengelense grekere setter kursen mot Russland.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras besøker onsdag Russlands president Vladimir Putin i Moskva.

Tsipras skal diskutere energi og handel og håper Putin vil unnta gresk frukt fra russiske straffetiltak mot landbruksimporten fra EU.

Men EU-lederne i Brussel følger nøye med og frykter sprekker i den europeiske enheten når Hellas' nye venstreorienterte regjering vender blikket østover.

Den største frykten i Brussel skal være at Kreml kan lokke med milliardlån til blakke grekere mot at de stopper ytterligere Ukraina-sanksjoner fra EU mot Russland.

Noen slik sjokkavtale er dog ikke i vente denne uka, ifølge Financial Times. Hellas' finansminister Yanis Varoufakis har overfor avisen Naftemporiki understreket at en løsning på finanskrisen i Hellas ligger innenfor rammeverket av EU.

Pressmiddel?

Spekulasjoner om nye greske bånd østover kan også være forsøk på å presse Tyskland og resten av eurolandene til å få fortgang i utbetalingen av nye lånemidler.

– Grekerne bruker Russland for å forarge Berlin, for å skremme dem. Tsipras ønsker å vise at han har andre muligheter, sier Theocharis Grigoriadis ved Freie Universität i Berlin til FT.

– Men han har ingen planer om å gjøre Hellas til en russisk satellitt. Russerne vet det. Tyskerne vet det. Det er teater, et gresk spill, og jeg er redd det mest ser ut som en puddel som prøver å skremme en løve, mener han.

Hellas har siden 2010 levd på store kriselån fra EU og IMF, men långiverne krever at landet igjen forplikter seg til en stram finanspolitikk før de siste 7,2 milliarder euroene av lånene blir utbetalt.

Krav

Tyskland er blitt selve eksemplet på de harde forutsetningene for Hellas. Men det samme kravet stilles også fra resten av eurosonen, og grekerne har fortsatt mange å overtale når valutasamarbeidet holder møte onsdag.

Regjeringen i Aten imponerte ikke de europeiske forhandlingspartnerne med de første reformforslagene. Nå håper grekerne at en ny liste er omfattende og overbevisende nok til at den kan godkjennes på et møte mellom eurosonens 19 finansministre 24. april.

Uten noen snarlig enighet varsler grekerne at kassa snart er tom. De har lovet å betale når 450 millioner euro forfaller i lånavdrag til Det internasjonale pengefondet torsdag. Men ytterligere avdrag kommer tett utover våren og sommeren.

Krigsoppgjør

Forhandlingsklimaet med Tyskland blir ikke enklere av at grekerne samtidig fastholder kravet om at Berlin skylder Aten milliarder i krigsoppgjør.

Mandag gjorde en statssekretær fra det greske finansdepartementet det klart at grekerne mener de har krav på nesten 279 milliarder euro – rundt 2.436 milliarder kroner etter dagens kurs.

Tyskland avviser slike krav. Angela Merkel har kalt oppgjøret etter krigen «politisk og juridisk avgjort» etter avtaler flere år tilbake, men trår også varsomt. Tyskland tar ansvaret for nazistenes overgrep «svært, svært alvorlig», har hun understreket.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere