NA24.no

Pengemangel stanser DNA-testing

Sist oppdatert:
Økonomien setter i mange tilfeller en stopper for DNA-testing ved forbrytelser, og kan føre til at kriminelle går fri.

Tall fra ulike politidistrikt viser at det er store forskjeller på hvor ofte politiet utfører DNA-analyser, skriver Aftenposten.

Både Rettsmedisinsk Institutt og Politiets Fellesforbund mener ulikhetene skyldes dårlig økonomi.

- De store forskjellene kommer av manglende felles policy på bruk av DNA. Mange distrikter legger også lista alt for høyt for å sende analyser på grunn av pengemangel. Det viser at vi trenger sentral finansiering av bruk av DNA. Loven skal være lik for alle, sier Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund.

Politiet i Oslo fikk gjennomført 312 DNA-analyser i 2004, etter at det i distriktet ble anmeldt 67.506 forbrytelser. Til sammenligning ble det uført 401 DNA-analyser i Hordaland politidistrikt. Her ble det anmeldt 22.722 forbrytelser. Ulikhetene mellom de to politidistriktene forsterket seg ytterligere i fjor.

Assisterende politidirektør Odd Malme i Politidirektoratet mener imidlertid variasjon i registrert kriminalitet, rutiner i politidistriktene, kvalitet på åstedsarbeidet og ulik prioritering av DNA-analyser, er årsakene til forskjellene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere