NA24.no

Pengemaskin på tiggerferd

Statkraft lanserer milliardsatsing - og tigger penger hos Sylvia Brustad.

Statkraft lanserte torsdag enorme planer for vindkraftutbygging i Storbritannia. Sammen med StatoilHydro, og to andre selskaper, skal Statkraft investere 300 milliarder kroner i vindkraftutbygging til havs utenfor Storbritannia.

NA24 - din næringslivsavis

Det er bare ett problem. Statkraft trenger penger. Mange penger. I takt med sin omfattende ekspansjonsstrategi som Statkraft la fram etter nyttår, sendte selskapet et brev til eieren, næringsminister Sylvia Brustad (Ap) i begynnelsen av februar. Ikke bare vil Statkraft ha åtte milliarder kroner av staten i ny egenkapital, selskapet vil også kutte utbytte vesentlig. I sum vil Statkraft beholde 25 milliarder kroner fram mot 2015.

- Reelt behov
- Vi trenger en sterkere egenkapital for å kunne gjennomføre prosjektene som ligger i denne strategien. Det er reelt, sier Knut Fjerdingstad, pressetalsmann i Statkraft til NA24.

Fjerdingstad går med lange steg rundt grøten når det gjelder den gigantiske vindsatsingen i Storbritannia som ble lansert i dag. Han vil ikke svare på om økt egenkapital fra staten er nødvendig for å kunne satse på dette prosjektet.

- Jeg har ingen kommentar knyttet til dette prosjektet. Departementet vurderer Statkrafts ønske om styrket egenkapital grundig, og de er veldig på linje med vår strategi om å få fram mer fornybar energi, er det mest konkrete Fjerdingstad vil si om saken.

90 milliarder
Ifølge Fjerdingstad har Statkraft ulike prosjekter for til sammen 90 milliarder kroner på tegnebrettet fram til 2015.

- Vi har jo signalisert at vi trenger å få styrket egenkapitalen, og at vi ønsker en litt annen form for utbyttepolitikk. Det er nødvendig for å realisere alle prosjektene vi har lyst til, sier Fjerdingstad.

Eierskapsavdelingen i Nærings- og handelsdepartementet jobber nå på høygir med å vurdere Statkrafts søknad, men det foreligger ikke noen konklusjon så langt.

- Hva tror du departementet lander på?

- He he. Jeg tror ingen ting. Vi har en veldig profesjonell og god eier, som godt vet hvilke verdier det er snakk om. Vi opplever at vi har en god dialog, og at departementet er like interessert i at vi skal få fram gode resultater i fremtiden, sier Fjerdingstad

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Struper utbytte
Flere store statseide selskaper som for eksempel Telenor og DnB Nor har signalisert at det blir magre utbytter i tiden fremover. Det kan øke presset på Statkraft, som har vært en skikkelig melkeku for staten med en utbytteprosent på hele 92.

- Blir presset for stort i konkurransen med de andre selskapene?

- Vi ser jo at verden er blitt mer komplisert og krevende. Vi er samtidig veldig glad for at vi har et selskap som kan vise til vekst, og som kan vise til prosjekter som vil ha god avkastning i fremtiden. Kraftsektoren har en lysende framtid, spesielt med tanke på klimaspørsmålet. Vi kan spille en enda større rolle enn i dag som vil gi god avkastning til staten og det norske folk i mange år etter at oljen er slutt. Dette er en kjempemulighet, og det perspektivet har eieren, tror Fjerdingstad.

- Bedre enn oljefondet
NA24 snakket med Statkrafts styreformann Arvid Grundekjøn dagen etter selskapet sendte brevet til departementet for å be om mer penger. Grundekjøn var klar på at Statkraft kunne øke låneopptaket, men at dette var svært lite ønskelig fordi det i dagens marked er svært dyrt. Styreformannen mente også at det var langt bedre at pengene ble i Statkraft fremfor å bli overført til staten og inn i Oljefondet.

- Jeg antar at et moment i eiers vurdering i forhold til samfunnets totale ressurser, er at det å støtte en slik industriell mulighet, kan fremstå som attraktivt i forhold til andre finansinvesteringer i utlandet som gjøres for eksempel gjennom Oljefondet, sa Grundekjøn til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere