Pengene renner inn i statskassen

Foto: (SCANPIX/Montasje)

Sterk oljepris gir store overskudd til Norge.

15.08.11 10:10

Handelsoverskuddet for juli måned endte på 38,1 milliarder kroner. Det er hele 54 prosent høyere enn i juni og en oppgang på 37 prosent fra juli i fjor.

Økt eksport av olje og naturgass forklarer størsteparten av veksten.

Gode priser
Importen, unntatt skip og oljeplattformer, beløp seg i juli til 34,5 milliarder kroner. Dette er noe opp fra tilsvarende måned i fjor. Høyere olje og gasspriser førte til at eksporten, unntatt skip og oljeplattformer, steg med 17,8 prosent i samme periode og landet på 72,7 milliarder kroner. Fastlandseksporten holdt seg omtrent uendret.

Eksportverdien for råolje utgjorde i juli 29,7 milliarder kroner. Dette er en vekst på 33 prosent fra juli i fjor og nesten 23 prosent fra juni i år. Mens det i forhold til juni var en oppgang i både pris og volum, skyldtes veksten fra juli i fjor kun økte priser. Antall eksporterte fat holdt seg på samme nivå, og lå på 45,8 millioner siste måned, mot 45,7 millioner fat ett år tidligere. Prisen per fat har imidlertid økt betydelig de siste tolv månedene, fra 487 til 648 kroner. I juni var den til sammenlikning på 634 kroner.

Det var hovedsaklig stigning i pris som førte til økt naturgasseksport i juli sammenliknet med måneden før og med juli i fjor. Totalverdien på 15,4 milliarder kroner innebar en vekst på 47 prosent fra juni og på 30 prosent fra juli 2010.

Eksporten på samme nivå
Eksportvolumet på 7,0 milliarder standard kubikkmeter for naturgass i gassform var imidlertid bare noe høyere enn i juni i år og juli i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.