NA24.no

Pengene strømmer til børsen igjen

Sist oppdatert:
Milliardene pumpes inn i børsselskapene etter børsfesten de siste tre månedene.

Hjulene har begynt å rulle på Oslo Børs igjen. De siste dagene har børsselskapene fylt opp kassene sine, etter at finanskrisen nesten har sønderrevet en lang rekke selskaper.

NA24 - din næringslivsavis

Godt hjulpet av børsfesten har norske børsnoterte selskaper hentet inn eller fått på plass garantikonsortier for over 11 milliarder de siste to ukene. Dette kommer i tillegg til de 14 milliarder kronene som allerede er hentet inn i år.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Man kan godt si at det har godt fra himmel til helvete for en lang rekke av børssjefene den siste delen av første halvår.

- Det er bull, bull og bull. Norwegian Property flyr høyt av gårde og man kan godt få en ny Sevan, som har gått over 50 prosent på en uke etter at de løste sine finansielle problemer med en emisjon, sier en aktør til NA24.

Administrerende direktør Per Broch Mathisen er imidlertid langt mer forsiktig.

- Det har vært et vanskelig første kvartal, med selvfølgelig en viss bedring i i andre kvartal. Det har vært mulig å få gjennomført en del emisjoner, som det har vært helt stillstand i inntil helt nylig. Det er ikke noe jubel basert på de siste to ukene, det vil jeg ikke si, sier han til NA24.

Børsen har gått til himmels
Det er det meget sterke børsklimaet de siste månedene som har fått børsselskapene til å reagere. Det har samtidig vist seg at det har vært mer enn nok risikokapital tilgjengelig hos investorene rundt Oslo Børs.

De siste tre månedene har Hovedindeksen steget nesten 50 prosent, og utlendingenes eierandel bare øker. Den ligger nå på 32,3 prosent, som likevel er godt under toppnivået på 41 prosent ved utgangen av 2007.

Et annet tegn på at tingene har snudd dramatisk i aksjemarkedet, er at meglerhusene igjen henter folk. Emisjonsmarkedet er der de virkelig tjener penger. Denne uken har både Arctic Securities og ABG Sundal Collier stillingsannonser ute etter nye meglere.

Aktiviteten blant nettmeglerne er også sterkt økende: LES MER:Ola Nordmann tar større sjanser

Tatt fart
I juni har emisjonsmarkedet tatt skikkelig fart. Bare det siste døgnet har Norwegian Property hentet inn 1,2 milliarder kroner, mens det lille oljeselskapet Rocksource hentet inn 126 millioner kroner.

De siste 14 dagene har DOF hentet inn 244 millioner kroner, Fredriksens Golden Ocean og Marine Harvest har hentet inn henholdsvis 110 millioner dollar og 300 millioner kroner.

Også i fiskemarkedet har Greig Seafood hentet inn 139 millioner kroner, mens seismikk-kjempen PGS har hentet inn 790 millioner kroner.

I solcelleselskapet REC er det planlagt å hente inn 4,5 milliarder kroner, mens Schibsted vil hente inn 1,3 milliarder kroner. Begge disse emisjonene er garantert. Videre har eiendomsselskapet Faktor fått på plass et garantikonsortie på 150 millioner kroner. Andre emisjoner er TTS på 252 millioner og Spectrum på 50 millioner kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere