*Nettavisen* Økonomi.

Penger på konto innen lunsj

Penger sedler kroner krone seddel Foto: (DNB)

Skatteoppgjøret for 2,9 millioner nordmenn er klart. 24,3 milliarder kroner er på folks konto innen lunsj.

27.06.13 21:32

Over 2,3 millioner nordmenn får penger tilbake til skatten og de kan forvente å ha pengene på konto innen lunsj i dag. Det er landets kemnerkontorer som utbetaler pengene via norske kommuners hovedbankforbindelse Nordea.

I Bergen sendte kemnerkontoret utbetalingsfilene til Nordea allerede mandag, mens Oslo kemnerkontor sendte dem en dag senere.

- Filene ble sendt fra oss tirsdag, men det betyr ikke at vi går god for at skattyterne har pengene på konto i morgen onsdag, andre forhold kan spille inn, opplyser informasjonsrådgiver ved Oslo kemnerkontor Kristian Melsæter til Nettavisen.

Nordea bekrefter imidlertid at pengene vil være på folks konto innen lunsj i dag onsdag 26. juni.

- Vi betaler ut pengene onsdag morgen. Riktignok må betalingen godkjennes av skattekontoret, ved eventuelle forsinkelser må skattytere sjekke med det lokale kemnerkontor hvorfor penger eventuelt holdes tilbake. Vi regner med at folk vil ha penger på konto i tidsromemt mellom 08.00 og 12.00 onsdag, sier assisterende informasjonssjef i Nordea Norge Johannes Stenwig til Nettavisen.

Sjekk ditt skatteoppgjør her

Det er rundt 2,9 millioner lønnstakere og pensjonister som har levert selvangivelsen på nett eller benyttet seg av leveringsfritak som nå får sitt skatteoppgjør.

- Skatteoppgjøret viser resultatet av behandlingen av selvangivelsen, om du har betalt for mye skatt eller for lite skatt i løpet av fjoråret. De som har penger til gode får pengene inn på konto eller på utbetalingskort innen to uker etter at skatteoppgjøret er klart, sier skattedirektør Svein Kristensen.

436.000 fikk restskatt
I denne første puljen med skatteoppgjør må 436 000 betale om lag 5,3 milliarder kroner i restskatt. Det er i gjennomsnitt 12 000 kroner per person som får restskatt. De som får restskatt får betalingskort i posten, og fristen for å betale beløp under 1000 kroner er 20. august. Restskatt over 1000 kroner deles i to terminer. Første termin er 20. august, og andre termin er 5 uker etterpå.

Allerede mandag fikk cirka 540.000 e-brukere sms med beskjed om at oppgjøret var klart. Nå følger altså ytterligere 2,4 millioner oppgjør som inkluderer alle dem som leverte med stille aksept (skattytere som ikke leverte og som ikke hadde endringer).

Første skatteoppgjørspulje sendes ut onsdag 26. juni 2013 og omfatter lønnstakere og pensjonister som har levert selvangivelsen elektronisk eller har benyttet seg av leveringsfritak.

Disse må vente til august
Skattytere som har levert selvangivelsen på papir får ikke skatteoppgjøret i juni.

Neste skatteoppgjørspulje sendes ut onsdag 7. august og inkluderer personlig næringsdrivende og deres ektefeller, samt skattytere som har levert selvangivelsen på papir.

Etter 7. august blir det løpende skatteoppgjør fram til siste utlegg. Dette betyr at du får skatteoppgjøret så snart selvangivelsen er ferdig behandlet i perioden august - oktober.

Siste oppgjør sendes ut onsdag 16. oktober 2013.

Rentegodtgjørelse
Har du betalt for mye skatt, får du rentegodtgjørelse av det som er for mye innbetalt (tilgodebeløp under kr 100 blir ikke utbetalt).

Forskuddsskatt og forskuddstrekk innbetalt innen 31. desember 2012:

1,08 % p.a. fra 1. juli 2012 til skatteoppgjøret blir sendt skattyter i 2013

Tilleggsforskudd og forskuddsskatt innbetalt i 2013 (senest 31. mai):

1,08 % p.a. fra 31. mai 2013 til skatteoppgjøret blir sendt skattyter i 2013

Dersom det tar lang tid uten at tilgodebeløpet kommer

Har du husket å sjekke om beløpet har kommet inn på bankkontoen din? Det er svært mye som skal sendes ut. Det er derfor unødvendig å etterlyse beløpet før det er gått minst en uke.

Skylder du penger til det offentlige - motregning
Skylder du skatt eller forsinkelsesrenter for andre år, skatt til andre kommuner, har ubetalt bidragsgjeld, merverdiavgift, arveavgift, eiendomsskatt eller har andre restanser til stat eller kommune, for eksempel parkeringsgebyr, blir pengene dine holdt igjen til dette er undersøkt. Tilgodebeløpet vil da bli brukt til å betale ned på det du skylder, og du vil få eventuelt resterende tilgodebeløp utbetalt. Du får en oversikt (disponeringsbrev) som viser hva pengene har gått til, men det kan ta noen uker fra skatteoppgjøret er sendt ut til saken din er ferdig behandlet.

Tar det enda lenger tid?
Er du sikker på at du har meldt riktig adresse til Folkeregisteret? Har du flyttet innen Norge, må du melde fra til skattekontoret innen åtte dager etter at du flyttet. Flyttemelding til Folkeregisteret

Har du ikke fått skatteoppgjøret eller utbetalingskortet, kan det ha kommet i retur på grunn av feil adresse. Har du mistanke om dette kontakt ditt lokale kemnerkontor (skatteoppkrever)

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.