NA24.no

Pengetips verdt millioner

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Folk betaler millioner for å få råd fra denne mannen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En av finansverdens største hendelser pågikk i helgen. Da holdt det amerikanske investeringsselskapet Berkshire Hathaway sin generalforsamling og rekordmange viste sin besøkelsestid.

NA24 - din næringslivsavis

Den alle troppet opp for å se og høre på var ingen ringere enn Warren Buffett. Det er nemlig ikke ofte at mannen svarer på spørsmål og når han først gjør det koster det fort skjorta.

Les mer her: Lunsj til 1,8 mill. er billig

Svindyre råd gratis
Her får du noen av tipsene Buffett kom med i helgen samt flere han tidligere har gitt sine egne aksjonærer.

* Hold hodet kaldt og ikke bli oppildnet selv om noen analytikere anbefaler aksjen.

* Du må ha det rette temperamentet slik at du kan ta bestemmelser uavhengig av andres handlinger. Du må ha en filosofi og egenskapen av å tenke uavhengig.

* Du trenger ikke å være ekstra smart for å lykkes som investor. Det spiller ingen trille hva andre mennesker tror om aksjen. Det som betyr noe er om du vet nok til å evaluere selskapet.

* Du skal kunne skrive ned markedsverdien på selskapet på et papir for så å fortsette med at selskapet er verdt mer enn det fordi...- dersom du ikke kan fullføre setningen skal du ikke kjøpe aksjen.

* Nøkkelen er å ikke bli forført av ville ideer, men i stedet følge det fundamentale år ut og år inn.

Flere gode råd
For alle som ikke var på generalforsamlingen, men som kan tenke seg å få et større innblikk i hvordan verdens rikeste mann tenker finner man blant annet noe på hjemmesiden til selskapet.

I et brev til selskapets aksjonærer fra februar nevner Warren Buffett blant annet hva han leter etter hos selskaper han vil investere i.

* Sats på handler som du forstår

* Som har fordelaktig langsiktig økonomi

* Dyktig ledelse du kan stole på

* Fornuftig prislapp

* Langsiktig konkurransefortrinn

Vollgrav
Det Buffett betegner som en virkelig god investering er selskaper med en vollgrav som sørger for fantastiske utbytter på den investerte kapitalen. Han mener at kapitalismens vesen garanterer at konkurrenter til stadighet vil angripe selskaper med store utbytter, og at en vollgrav i form av enten å være lavkostnadsprodusent eller å inneha en sterk merkevare som for eksempel Coca-Cola er essensielt for å kunne opprettholde suksessen.

I likhet med de fleste andre av oss mener også han at dess bedre ledere selskapet har jo bedre er det, men han sier også at dersom et selskap må ha en stjerne for å produsere gode resultater er ikke selskapet i seg selv noen stjerne. Da selskapets styrke vil forsvinne når superlederen gjør det.

Han har også et råd til hva man overhodet ikke må investere i.

- Fly er skrekkelig
Buffetts skrekkeksempel på en forretning er en som vokser hurtig, krever store kapitalinnsprøytninger for å skape veksten og som så tjener lite eller ingen penger. Hans eksempel på en slik forretning er flyselskap.

I brevet skriver han også at et varig konkurransefortrinn har vært unnvikende helt siden Wright-brødrene tok sin første flytur, og nevner at en fremsynt kapitalist ville gjort sine etterfølgere en stor tjeneste om han hadde skutt ned Orville.

Selv skammer han seg over at han i 1989 kjøpte seg opp i U.S. Air. Dette er en handel han betegner at han var veldig heldig med da han i 1998 ble kvitt selskapet, og det med fortjeneste. I tiåret som fulgte har U.S. Air. gått konkurs to ganger.

- Vi er for enkle
Rådene til Buffett kan for mange virke som enkle løsninger noe han selv er fullt klar over, men Buffetts historie viser at han har mer enn gjennomsnittlig «fingerspitzgefühl» på hva som er gode investeringer.

- Akademikerne er ikke for interesserte i oss – vi er for enkle. Hva skulle professorene gjøre? Veldig mange av formlene (de bruker til å analysere aksjer og markeder) er helt feil. De eksisterer kun for å gi den intellektuelle klassen noe å gjøre. Vi gjør ingenting annet enn å utøve vår intellektuelle tilbøyelighet til matematiske formler, sa Buffetts høyre hånd Charles Munger på generalforsamlingen, ifølge CNNMoney.

«Orakelet fra Omaha» som Buffett ofte blir omtalt som, da Berkshire holder til i Omaha i Nebraska, ble på Forbes siste rikingliste i mars kåret til verdens rikeste med en formue på 62 milliarder dollar.

Da han tok over kontrollen i Berkshire Hathaway i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje. Berkshires a-aksjer er nå verdt 130.000 dollar på New York-børsen.

Tidligere har Buffett meldt at han skal gi bort 85 prosent av sin personlige formue. Store deler av pengene skal gå til stiftelsen Bill og Melinda Gates har opprettet for å fremme helse- og utdanningsfremmende tiltak verden over. Han donerer også penger til fire andre stiftelser, Glide Foundation som han styrer selv, og tre andre som hvert av hans barn har.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere