NA24.no

Pengetørke for bedriftene

Kredittveksten stupte i desember.

Den vanskelige tilgangen på kapital slår kraftig ut på oversikten over kredittvekst.

NA24 - din næringslivsavis

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) falt til 9,9 prosent ved utgangen av desember, ned fra 10,8 prosent ved utgangen av måneden før. Det var særlig de ikke-finansielle foretakene, bedriftene, som trakk ned gjeldsveksten.

På forhånd ventet analyikerne en kredittvekst i desember på 10,4 prosent.

Laveste siden 2004
Tolvmånedersveksten fram til utgangen av desember var 14,8 prosent, en nedgang fra 17,4 prosent ved utgangen av måneden før. Månedsveksten omregnet til årsrate var negativ i desember, -1,2 prosent. Dette er den laveste månedsveksten målt for foretakene siden mars 2004, viser statistikken.

Husholdningene bremser
Tolvmånedersveksten falt videre denne måneden slik den har gjort siden mars i 2008. Tolvmånedersveksten var 7,1 prosent, mot 7,3 prosent ved utgangen av november. Veksten i husholdningenes bruttogjeld har ikke vært så lav siden september 1999.

Gjennomsnittlig årsvekst for alle månedene i 2008 var 9,7 prosent, mens gjennomsnittet for 2007 var 11,9 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Trekker på rammelån
SSB trekker frem flere faktorer som kan ha bidratt til at gjeldsveksten kan overvurderes.

- De endrede konjunkturutsiktene har bidratt til at etterspørselen etter nye lån er blitt dempet utover høsten i fjor. I tillegg har den finansielle krisen ført til at finansforetakene har strammet inn sin kredittpraksis overfor sine kunder. På sikt bidrar dette isolert sett til redusert bruttogjeldsvekst, skriver SSB.

Videre skriver byrået at ved vurderingen av vekstratene i K2-sammenheng bør en imidlertid være oppmerksom på at det alltid vil ta en viss tid fra en investeringsbeslutning blir fattet og et eventuelt lånetilsagn blir gitt, til dette slår ut i faktiske bruttogjeldstall.

- Når likviditeten er stram, er det heller ikke usannsynlig at kundene i større grad enn tidligere trekker opp sine rammelån, noe som også bidrar til at gjelden holder seg høy, mener SSB.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere