NA24.no

Pensjonist sendte dollar opp, gull ned

Alan Greenspan har vært pensjonert fra jobben som sentralbanksjef i én uke. Nå har han vært i en middag og holdt en tale - og sendt dollaren opp og gullprisen ned

HOUSTON (NA24): For en uke siden gikk Alan Greenspan (79) av etter 18 år som leder for verdens mektigste sentralbank.

Han gjorde det klart at han ikke hadde tenkt å hvile på laurbærene, og har etablert konsulentselskapet Greenspan Associates. Han vil blant annet holde mange taler, og kan få hundre tusen kroner pr. gang i honorar.

Dette til tross for at han som sentralbanksjef snakket så innviklet og med så mange fremmedord og forbehold at så godt som ingen forstod hva han egentlig mente, noe som gjorde at de fleste kunne anføre at sentralbanksjefen var enig med dem.

Mye tyder på at pensjonisten Greenspan er klarer i sin tale enn sentralbanksjefen. For tirsdag holdt han to taler, og begge ga kraftige utslag i finansmarkedene.

Hevet rente og dollar
For det første holdt han et innlegg under en middag med topper i meglerhuset Lehman Brothers i New York. Ifølge amerikanske medier, siterer indirekte kilder på at Greenspan i sitt innlegg advarte om at sentralbanken kunne komme til å heve rentene mer enn markedet venter for å bremse økonomien, siden de lange rentene holder seg så lave i USA.

Sentralbanken har siden sommeren 2004 øket styringsrenten i USA fra ekstremt lave 1 prosent til mer normale 4,5 prosent. Det siste hoppet kom samme dag som Greenspan trakk seg.

Mange tror nok Greenspan fortsatt har ganske god oversikt over hvordan det tenkes i sentralbanken. Opplysningene om Greenspans angivelige kommentarer var nok til å sende rentene opp i USA, og dette styrket på sin side dollaren, siden høyere renter gjør det mer lønnsomt å sitte på en valuta.

En euro koster nå 1,194 dollar. Så sterk har ikke dollaren vært mot euro på en måned.

Gull falt
Men Greenspan nøyde seg ikke med middag tirsdag. Han holdt også en tale via videolink til en finanskonferanse i Japan. Her sa han, ifølge britiske The Times, at gullprisen er drevet i været av terrorfrykt, heller enn utsikter til inflasjon, som ofte blir sett på som den viktigste grunnen til å eie gull.

Om det var dette som var grunnen, eller ikke, så falt i alle fall gullprisen rundt 3,5 prosent fra tirsdag morgen til onsdag morgen norsk tid. Før fallet lå gullprisen rundt 570 dollar pr. unse, nær tidenes høyeste nivå.

Fra den amerikanske sentralbanken opplyses det bare at avgåtte sentralbanksjef er står fritt til å uttale seg, så lenge de ikke går ut med konfidensiell informasjon.

De viktigste nyhetene får du på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere