Pensjonistene frykter tapt kjøpekraft i årets oppgjør

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) bes om å opprettholdele kjøpekraften.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) bes om å opprettholdele kjøpekraften. Foto: Terje Bendiksen (NTB Scanpix)

Nesten 700.000 pensjonister ligger an til å få mindre å rutte med i år hvis regjeringen ikke gjør unntak fra reglene for trygdeoppgjøret.

19.05.15 20:51

Derfor krever senior- og uføreorganisasjonene at regelen som sier at det skal trekkes fra 0,75 prosent når grunnbeløpet og pensjonene i folketrygden skal oppjusteres, blir fraveket. Trygdeoppgjøret for 1,3 millioner alders- og uførepensjonister er satt til 19. og 20. mai.

Bare de som mottar alderspensjon, 690.000 pensjonister, rammes av regelen.

Den kraftige oppbremsingen norsk økonomi opplever, medfører sterkt redusert lønnsvekst for de aller fleste. Det får direkte innvirkning på trygdeoppgjøret, hvor den ventede lønnsveksten i samfunnet som helhet er den førende størrelsen.

Svak lønnsvekst
Regjeringen anslår i revidert nasjonalbudsjett at lønnsveksten i år blir på 2,7 prosent, mens Statistisk sentralbyrå anslår prisveksten til 2,1 prosent. Det gir en økt kjøpekraft på 0,6 prosent – men det er før den spesielle reglen om at det i trygdeoppgjøret så skal trekkes fra 0,75 prosentpoeng, slår inn.

- Uten opprettholdelse av kjøpekraft for dem som mottar løpende alderspensjon, vil vi ikke signere trygdeoppgjøret, sier forbundsleder Borge Rørvik i Pensjonistforbundet, forbundsleder Knut Magne Ellingsen i FFO og styreleder Arne Lein i SAFO.

Drøftinger onsdag
Hvis fasiten stemmer med anslagene ved årets utgang, betyr det at pensjonistene vil få redusert sin kjøpekraft med 0,15 prosent, ifølge Pensjonistforbundet.

Nå ber forbundet, sammen med Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) og samarbeidsforumet for funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO), arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) om opprettholdelse av kjøpekraften.

Organisasjonene har ikke forhandlingsrett, men skal drøfte årets oppgjør onsdag, hvor de henstiller om å se bort fra den omstridte fradragsregelen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.