Pensjonister kan tape millioner på DNO-bråket

Foto: Fotograf:Falch, Knut (Scanpix)

Ladets største private pensjonskasse har investert millioner i oljeselskapet.

23.09.09 12:59

DNO-aksjen ble omsatt til 6,66 kroner før børspausen ble innført mandag og spådommene for aksjens utvikling når børspausen oppheves torsdag morgen er særdeles dystre.

1,50 kroner
Oljeselskapet har brorparten av sine verdier investert i den kurdiske delen i Nord-Irak.

Analytiker Trond Omdal i meglerhuset Arctic priser DNO-aksjen til 3-3,50 kroner uten investeringen i Kurdistan. Minus nettogjeld blir aksjekursen 1,50 kroner inkludert andelen i Det Norske. Dermed er det en reell mulighet for at aksjekursen kan gå fra sluttkurs mandag på 6,66 kroner til 1,5 kroner. Det er ned drøye fem kroner for aksjen. En rekke andre analytikere anslår at verdien av investeringene i Kurdistan ligger på mellom 75 prosent og 85 prosent av markedsverdien.

Papirtap
Aksjekursen kan falle mindre, men hvis verste scenario slår til torsdag vil StatoilHydros pensjonskasse få svi.

I slutten av mai investerte pensjonskassen i 6,4 millioner DNO-aksjer. Snittprisen uken de kjøpte er 7,80 kroner. Med et aksjefall til 1,50 kroner tilsvarer dette et papirtap på over 40 millioner kroner for oljepensjonistene i StatoilHydro.

- Dette kan jeg ikke kommentere, sier leder Solveig Åsland i StatoilHydros pensjonskasse til NA24.

Det er StatoilHydro kapitalforvaltning som tar avgjørelsene for investeringene i kassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enorm kasse
Pensjonskassen til Helge Lund & Co. ble etablert i 1990, og er den største i landet. Kassen sitter ifølge Stavanger Aftenblad på en formue verdsatt i mai i år på 33,6 milliarder kroner.

Pensjonene er såkalt ytelsesbasert. Det vil si at de ansatte får sin pensjon basert på opptjeningstid, når pensjonsåret inntreffer og fremtidig lønnsøkning.

Fondet ble kraftig rammet av finanskrisen og 1. oktober i fjor ble det skutt inn 1,2 milliarder kroner i kassen. Dette innskuddet kom i tillegg til pensjonspremier på 3,3 milliarder i løpet av fjoråret.

Pensjonskassen måtte bokføre et underskudd på sine investeringer på nær 2,4 milliarder kroner i fjor, ifølge avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.