NA24.no

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Pensjonsskandalen

Sist oppdatert:
Det er naivt å hevde at politikernes pensjonsutbetalinger er en privatsak.

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag ble det via Dagsavisen kjent at Riksrevisjonen mener seks stortingsrepresentanter totalt har fått mer enn 5 millioner kroner i uberettiget pensjon etter sin stortingskarriere.

Onsdag publiserte Riksrevisjonen dokumentene om saken. Riktignok er navnene sladdet, men basert på det som står der, synes det klart at den av politikerne som etter Riksrevisjonens mening har fått mest i uberettiget pensjon er Høyres Anders Talleraas (62).

Han satt på Stortinget fra 1977 til 1997 og skal i etterkant ha fått 2,1 millioner mer enn han hadde krav på fra Stortingets uvanlig lukrative pensjonsordning.

Privatsak?
Da Talleraas tirsdag ble konfrontert med saken, ga han uttrykk for at han mente dette var en sak mellom ligningsmyndighetene, pensjonsordningen og ham selv.

Det er en både naiv og betenkelig holdning.

Det er naivt å tro at tvilsomme millionutbetalinger til høyprofilerte politikere skal holdes hemmelig.

Det ville også være svært betenkelig hvis det faktisk var slik. Åpenhet i forvaltningen er nødvendig for at folk skal ha tillit til det politiske systemet.

Det er et sunnhetstegn at denne saken kom frem. På samme måte som det er viktig at offentligheten har fått vite at Åslaug Haga og ektemannen privat ikke synes det er så nøye med den byggelovgivningen hun selv administrerte som statsråd og muligens heller ikke syntes det er så nøye med skatt på leieinntekter. For et år siden fikk vi høre at daværende ordfører Per Ditlev-Simonsen hadde hemmelige og ubeskattede penger i Sveits. At FrP er skeptisk til skatt, vet vi fra før, men det er likevel interessant å vite at partiet er spesielt skeptisk til å betale skatt for stortingsgruppens frynsegoder og ektefellereiser.

Nyanser
Det er åpenbart nyanser i pensjonssaken. Det er forståelig at politikerne er fortørnet over at de først er blitt konfrontert med påstandene gjennom media, uten mulighet til å forberede seg og imøtegå det de måtte mene er feil.

Det kan også tenkes at en del av politikerne kan godtgjøre at de faktisk hadde krav på pengene, eller i det minste handlet i god tro, noe for eksempel Kjell Magne Bondevik hevder.

Det ser ut til å være en viss uklarhet i regelverket, spesielt når det gjelder definisjonen av «sporadiske» inntekter, som ikke gir pensjonsbortfall (med mindre man passerer den fastsatte beløpsgrensen som uansett gjør at pensjonen kuttes).

Vanskelig å forklare
Men hvis man, som Talleraas, over flere år mottar totalt mer enn to millioner kroner fra en eksepsjonelt god pensjonsordning, samtidig som man angivelig tjener mer enn den fastsatte grensen, har man en svært tung forklaringsjobb foran seg.

Det holder ikke å skylde på manglende kontrollrutiner, selv om det forklarer hvordan dette kunne skje. Vi forventer faktisk ikke at politikere stjeler fra fellesskapet, selv når kontrollen er svak.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Dårlig idé før, dårlig idé nå
Tenk nytt om oljefondet
Tungt styreansvar
Boligpriser og husleie
Obama på defensiven

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere