NA24.no

KREVENDE: Riksrevisor og Høyre-politiker Per-Kristian Foss innrømmer at det vare krevende å stå frem som homofil i en alder av 50 år.
KREVENDE: Riksrevisor og Høyre-politiker Per-Kristian Foss innrømmer at det vare krevende å stå frem som homofil i en alder av 50 år. Foto: Ole Gunnar Onsøien/NTB Scanpix

Per-Kristian Foss: – Alltid krevende å stå frem i godt voksen alder

Sist oppdatert:
– Men det gikk veldig bra for meg, sier han til Nettavisen.

I dag ble det offentlig kjent at Stein Erik Hagen er homofil. Det var i forbindelse med innspillingen av «Skavlan» på NRK i går at 59-åringen fortalte dette.

NRK presenterte nyheten i dag tidlig.

Her kan du tipse Nettavisen på mail, eller ring 02060.– Alltid krevende å stå frem

Per-Kristian Foss var en av de første åpne homofile statsrådene i Norge. Det var i 2000 han stod frem på Høyres årsmøte.

Foss var 50 år da han selv stod frem.

– Det er alltid krevende å stå frem når man er godt voksen, det var krevende, men det gikk veldig bra for meg, sier Per Kristian Foss til Nettavisen.

Han mener for øvrig det ikke er mange likehetstrekk mellom ham og Hagen.

– Jeg hadde aldri vært gift, og har ikke barn, sier han.

Da Foss stod frem som homofil hadde han allerede levd sammen med partneren, nå ektemann og Schibsted-direktør Jan Erik Knarbakk, en lang stund.

Les også: – Hurra for Stein Erik Hagen

Les også: Stein Erik Hagen står frem som homofil

Les også: Kommentar: Viktig at han står frem i beste sendetid

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp)

– Utseende er det første man ser

Paret inngikk partnerskap i 2009.

– Utseendet er jo det første man ser, og jeg syntes jo han var veldig kjekk, har Foss tidligere uttalt til Se og Hør om sitt første stevnemøte en gang på 70-tallet.

Fram til 1972 var det forbudt ved norsk lov å ha seksuell kontakt med en av samme kjønn, og fortsatt er det rundt 80 land i verden som forbyr homofili. Noen steder er det også dødsstraff.

Foss tiltrådte som riksrevisor 1. januar 2014.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har tidligere fått kritikk for negative uttalelser om homofili, men roser at Hagen velger å stå frem.

– Jeg synes det er fint at Stein Erik Hagen står åpent frem som homofil. På denne måten bidrar han til å skape økt åpenhet, forståelse og aksept for at vi mennesker lever med ulike seksuelle legninger.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere