Den tidligere statsråden og hans kjæreste gikk i sommer bort og vant prisen som «månedens tåkefyrste» - i to påfølgende måneder. «Topplasseringen» i juli (han) og august (hun) gjør at de sammen med 10 andre er nominert til å vinne prisen for året - og bli kåret til «årets tåkefyrste 2018».

Prisen deles årlig ut av kommunikasjonshuset Geelmuyden Kiese. Tidligere vinnere er blant andre Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre (2015), stortingsrepresentant Sylvi Listhaug (Frp, 2016) og Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide (2017). Støre er nominert i år igjen, i selskap med en rekke profilerte politikere (se alle nominerte lenger ned).

Per Sandberg forelsket i Miss Iran

Sandberg var den første av den utradisjonelle duoen til å få den tvilsomme utmerkelsen for «månedens tåkeprat». Det kom i kjølvannet av skandalen som senere førte til hans avgang som statsråd. Nyskilt ble fiskeriministeren hodestups forelsket i den 30 år yngre Bahareh Letnes, som tidligere har vært Miss Iran. De to dro på en het ferie til hennes hjemland, men de glemte å gi beskjed hjemme. I departementet hans, i Utenriksdepartementet og på Statsministerens kontor var de uvitende om reisen, som ble behørig dokumentert av henne i sosiale medier.

Det var et brudd på gjeldende regelverk, men Per Sandberg forsvarte seg med at «det var ikke fiskeriministeren eller første nestleder i Frp som var på ferie i Iran. Det var privatpersonen Per Sandberg.»

Uttalelsen gjorde at Geelmuyden Kise fant en vinner i kategorien «årets tåkerat for juni.

- Det eneste spørsmålet som står igjen etter denne tåketalen er hvor de to andre versjonene av Per Sandberg var mens privatpersonen var i Iran. Neste gang han skal på utenlandstur får han sørge for at de to andre blir hjemme og styrer landet. Som en suvenir fra ferieturen overrekker tåkejuryen ham herved prisen for månedens tåkeprat, skrev byråets Gunnar Mathisen i begrunnelsen.

Ordkrig om pisking

Allerede måneden etter var det klart for en ny «pris» til den nyforelskede duoen. I diskusjonen om de to ble det igjen påpekt at myndighetene i Iran pisker sine borgere, noe hun bagatelliserte.

«Er hun blitt pisket? Jeg kan fortelle at det er mange som blir pisket, men hvor mange som blir pisket, det er få. Nå snakker vi om et land som har 85 millioner innbyggere. Vi kan ikke snakke om at alle blir pisket når det er kanskje bare er en eller to. Det er noen som blir pisket, men bare hvis de bryter loven», lød uttalelsen i Dagsnytt 18.

Der og da hadde Geelmuyden funnet en vinner for august.

- Pytt, pytt, noen piskeslag her og noen fiskeslag der. Per Sandberg har varslet karantenenemnda om at han er ansatt i fiskeriselskapet til Letnes, som aldri har hatt noe aktivitet eller tjent så mye som en krone. På den måten kan han utløse et halvt år eller mer i etterlønn og karantene. Det burde gi Per Sandberg og Bahareh Letnes tid til å finne på noe annet å gjøre enn å piske norske medier, lød det syrlig fra Gunnar Mathisen i begrunnelsen.

De nominerte som «årets tåkefyrste»

Dette er de som har ytret «månedens tåkeprat» i offentlighet og dermed er nominert som «årets tåkefyrste 2018»:

Januar: Ulf Leirstein
Februar: Olemic Thommessen
Mars: Torbjørn Røe Isaksen
April: Ola Borten Moe
Mai: Tor Mikkel Wara
Juni: Kaveh
Juli: Per Sandberg
August: Bahareh Letnes
September: Jonas Gahr Støre
Oktober: Ragnhild Aashaug
November: Terje Svendsen
Desember: Carl I. Hagen

Du kan lese mer om begrunnelsene her. På siden ser du også hvem som kan få prisen som «årets tåkelur 2018», som er i den andre skalaen av prisen Sandberg og Letnes er nominert til.

Sandberg selv er ordknapp når Nettavisen ber om en kommentar til nominasjonen.

- Jeg har ingen annen kommentar enn at de mangler en vesentlig kandidat, nemlig Geelmuyden Kiese. De er kandidater til begge prisene.