Gå til sidens hovedinnhold

Per Sandberg slår alarm: - Turister smugler tonnevis med fisk ut av Norge

- Vi ser en utvikling med flere halvprofesjonelle som kommer til Norge med frysebil med båten på taket og eget filetutstyr i bilen.

OSLO (Nettavisen): Hver sommer så opplever tollvesenet at turister smugler fisk ut av Norge.

Ifølge tollregion Nord-Norge ble det gjort 108 beslag på til sammen 11.225 kilo i 2017.

- Det er bare toppen av isfjellet, kanskje 7-8 prosent av det som er reelt. Dette er svære tall, både i forhold til ressursuttak og økonomi, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til Nettavisen.

- Og utviklingen følger en negativ spiral, sier statsråden.

Beslag på rundt 11.000 kilo betyr at nærmere 33.000 kilo hel fisk er fisket opp uten å bli rapportert inn.

Vil ha høyere bøter

Så langt i 2018 er det gjort 33 beslag på til sammen 4.165 kilo, hovedsakelig torsk.

- Grovt regnet ilegges man en bot på 100 kroner per smuglet kilo. Da er det verdt å merke seg at kiloprisen på torskeloins i utlandet kan komme opp i godt over 200 kroner, sier Sandberg.

- Når man ser på disse tallene, må man tenke på at det i all hovedsak er ferdig filetert fisk som beslaglegges, og grovt regnet så ligger 70 prosent av fisken igjen, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til Nettavisen.

- Norsk sjømat er veldig populært

Den økende interessen for fiskesmugling forklarer han slik:

- Norsk sjømat er veldig populært i hele Europa, det er mange som vil utnytte dette, og derfor må vi sette inn flere virkemidler for å sette en stopper for dette. Det er kriminalitet i stort monn, sier Sandberg.

- Hvem er disse turistene som smugler fisk ut av landet?

- Vi vet stort sett det, men vi vil ikke knytte det opp til en spesiell nasjonalitet, men det er snakk om utlendinger. Vi trenger bøter og sanksjonsmider som skremmer utlendinger fra dette.

- Kommer med frysebil med båt på taket ...

- Er det slik at de kommer med bobilen sin til Norge, med en fryser som fylles med fine fileter?

- Jeg vil ikke henge ut bobilturistene, selv om vi har eksempler på det også, hvor bilene er bygget om og tar med mer enn det som er lov. Turistfiskere får kun ta med seg 20 kilo fisk ut av landet hvis de som har registret seg og ti kilo ellers. Men mange tar med seg mye mer, og det største enkeltbeslaget i fjor var på hele 610 kilo (se bilde).

Sandberg advarer mot utviklingen:

- Vi ser en utvikling med flere halvprofesjonelle som kommer til Norge med frysebil med båten på taket og eget filetutstyr i bilen. Det er noe annet enn turisme, det er økonomisk vinning. Når bøteleggingen vår er 100 kroner for en kilo over utførselskvoten, blir det småpenger å regne når man betaler 200-300 kroner per kilo på restaurant i Sverige for eksempel.

Høy kvalitets-fisk

Fileten som tollmyndighetene beslaglegger er av tilsynelatende av høy kvalitet.

- I de fleste tilfellene er det kun ryggfileter. Når en tar ryggfilet utnyttes kun 28-29 prosent av fisken, dermed kan man si at et beslag på 860 kilo i realiteten utgjør nesten 3 tonn hel fisk, opplyser departementet.

Per Sandberg er i dialog med både justisminister Tor Mikkel Wara, finansminister Siv Jensen og klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen for å komme med de nødvendige virkemidlene.

Nettavisen følger saken videre og skal holde dere oppdatert på hvilke gep som tas.

Og lurer du på hva som skjer med all fisken som beslaglegges? Den legges på fryselager til dom er fattet i saken, og taper «turisten», blir de fine filetene destruert.

Kommentarer til denne saken