NA24.no

Pessimismen avtar i norsk industri

- Noe har snudd i industrien.

Etter å ha ligget i en fallende trend i hele år snur den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) opp i september, men fra lave nivåer.

Indeksen, hvor 50 markerer skillet mellom opp- og nedgang, stiger til 47,3 fra 43,7 i august, et signal om at nedgangen er blitt mindre bratt.

Det er den høyeste indeksverdien siden april.

- For første gang på flere måneder signaliserer innkjøpslederne at noe har snudd i industrien, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk, som utarbeider indeksen.

Av delindeksene er det spesielt ordreinngangen som trekker opp. Ordreindeksen stiger til 49,2 fra 42,8.

- PMI viser fortsatt en nedgang, men den er betydelig svakere enn vi har opplevd de siste månedene. Alle indeksene viser en bedre utvikling, og spesielt interessant er økningen i ordreindeksen, sier Hoberg.

Bedringen innen ordrer tilskrives hovedsakelig ordreinngangen fra hjemmemarkedet, mens eksportdelen er omtrent uendret.

- Det indikerer en forventning om at nedgangen er betydelig redusert. Hvorvidt dette betyr at industrien er i ferd med å bli optimistisk igjen, er for tidlig å si, sier Hoberg.

Fra august til september er indeksen for sysselsetting opp til 42,5, det høyeste siden mai. Fallet i sysselsettingen fortsetter, men bedringen tyder på at færre bedrifter nå melder om redusert sysselsetting, mener NIMA.

- Den reduserte nedgangen i sysselsettingen er også merkbar og signaliserer en retning mot en mer stabil situasjon, sier Hoberg.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere