*Nettavisen* Økonomi.

Pessimismen råder i USA

Foto: (Scanpix)

Forbrukerne er fortsatt negativt påvirket av situasjonen i økonomien.

13.03.09 15:16

Stemningen blant forbrukerne er litt bedre enn ventet, men ligger fortsatt på lave nivåer.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Foreløpige målinger fra universitetet i Michigan viser en oppgang til 56,6 i mars fra 56,3, i februar. Dette er fortsatt nær historisk lave nivåer og det viser at forbrukerne er pessimistiske som følge av den svake økonomiske utviklingen med kraftig økende arbeidsledighet i USA.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at undersøkelsen ville havne på 55,0

Delindeksen som følger den nåværende situasjonen falt til 62,3 i mars fra 65,5 i februar, mens forventingsindeksen steg til 53,0fra 50,5. Inflasjonstallene fra universitetet i Michigan viser at 12 måneders inflasjonsutsikter stiger 2,2 prosent fra 1,9 prosent, mens de femårige inflasjonsutsiktene falt til 2,8 prosent fra 3,1 prosent.

Consumer confidence/Consumer sentiment - USA
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.