Pessimismen råder i USA

Foto: (Scanpix)

Forbrukerne ser mørkere på situasjonen.

10.07.09 16:13

En undersøkelse fra Universitet i Michigan viser at forbrukersentimentet falt betydelig ved inngangen til juli måned.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Sentimentsundersøkelsen baserer seg på foreløpige tall og falt til 64,6 poeng fra 70,8 poeng i juni.

I forkant ventet økonomene en nedgang til 70 poeng, viser estimater fra Bloomberg News.

Undersøkelsen fra Universitet i Michigan viser at delindeksene også er i nedoverbakke. Underindeksen som følger den nåværende situasjonen falt 70,4 fra 73,2 i juni. Forventningsindeksen falt til 60,9 poeng fra 69,2 poeng.

Når det gjelder inflasjonsforventningene de neste 12 månedene falt denne til 3,0 prosent fra 3,1 prosent, mens anslagene til femårs inflasjonen økte fra 3,0 prosent til 3,1 prosent i juli.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Consumer sentiment - USA
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag