*Nettavisen* Økonomi.

Pessimismen råder

Foto: (Scanpix)

Fortsatt nedtur i norsk industri.

28.07.09 10:26

Pessimismen råder fortsatt blant norske industriledere.

NA24 - din næringslivsavis

Fortsatt nedgang
Det viser SSBs konjunkturbarometer for norsk industri for andre kvartal.

- Norske industriledere melder om ytterligere nedgang i produksjonsvolumet. Sviktende etterspørsel både i hjemme- og eksportmarkedet er hovedårsaken til dette. Det er ventet at produksjonsnedgangen vil bli svakere i tredje kvartal, skriver SSB

Mindre svakt hovedbilde
Likevel kan det spores et blandet bilde av industrien og et innslag av bedring i stemningen. I første kvartal viste den sammensatte indikatoren minus 21, og i fjerde kvartal i fjor minus 23.

- Generelle utsikter på kort sikt vurderes som dårligere, men industrilederne var mindre samstemte på dette punktet enn i første kvartal. Sammensatt konjunkturindikator for industrien steg til minus 7. Dette er en vesentlig bedring fra foregående måling, og noe av endringen skyldes reduserte lagre av produkter for salg. Tallverdien indikerer en ytterligere svekkelse av konjunkturforløpet, men nedgangen vil sannsynligvis ikke bli like sterk som registrert i første halvår, melder SSB.

Ulike syn i industrien
Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) vurderes generelle utsikter på kort sikt som dårligere, men færre industriledere enn i første kvartal delte denne oppfatningen.

- Økt optimisme hos produsenter av trelast og trevarer var noe av årsaken til dette. Reduserte lagre av produkter for salg bør etter hvert skape et behov for å øke produksjonen, skriver SSB.

Samtidig mener produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om fallende produksjonsvolum og lav ordretilgang, men en svært høy ordrebeholdning sørget for å holde hjulene i gang.

- Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt var negativ, og en stor andel av respondentene oppga at de overveide å nedjustere vedtatte investeringsplaner. Forventning om ytterligere nedgang i produksjonsvolum og ordretilgang støtter dette resultatet, skriver SSB.

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) har imidlertid vurdert generelle utsikter på kort sikt fra nøytral til positiv i andre kvartal.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.