NA24.no

Pessimistene senker børsene

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Oslo Børs blir dratt ned i en bred europeisk børsnedtur.

Oljeprisen har falt noe tilbake og sammen med nedgangen på børsene i USA og Asia senker det Oslo Børs.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Hovedindeksen faller 2,67 prosent til 219,81 poeng mandag ettermiddag.

Rødt i Europa
Usikkerhet knyttet til hvor dyp og alvorlig den økonomiske krisen senker børsene i Europa. Resultatvarsler og underskudd fra en rekke selskaper i Asia har fått pessimistene til å tro på en dypere og mer langvarig resesjon. I tillegg har det kommet dårlig nytt fra næringslivet i Kina. Innkjøpssjefen forventer en tilbakegang i den kinesiske økonomien og den kinesiske statsministeren Wen Jiabao tar til orde for at myndighetene må finne veien ut av den økonomiske krisen.

Les mer: Nytt børsfall i natt

DAX-indeksen i Frankfurt faller 2,20 prosent og følges tett av indeksen FTSE 100 i London som blir sendt ned 2,15 prosent. I Paris er børsdagen foreløpig langt mer dyster og CAC 40-indeksen faller 2,85 prosent. Hos våre naboland er det i likhet med resten av Europa også dårlig utvikling. Ved børsene i Stockholm og Helsingfors opplever investorene et fall på 2,45 prosent. I København faller den danske børsen 1,20 prosent.

Futureshandelen peker mot en ny dårlig start på børsene i New York. Både S&P 500-indeksen og Nasdaq-indeksen faller 1,5 og 1,8 prosent. Dow Jones-futurene faller 1,4 prosent.

Oljen faller
I oljemarkedet har uken blitt innledet med en tilbakegang. Det skjer til tross for at det har vært tendenser til opptrapping av konflikten mellom Israel og Hamas i Gaza, og at det kan gå mot en streik ved raffineriene i USA.

Les mer: Streik kan bevege oljeprisen

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars sendt ned 0,28 prosent til 45,75 dollar per fat.

StatoilHydro-aksjen faller 0,75 prosent til 118,80 kroner, og er i likhet med en rekke andre av tungvekterne i rødt terreng. Yara faller 0,96 prosent til 155,25 kroner, mens REC blir sendt ned 2 prosent til 68,50 kroner. Telenor faller 2,43 prosent til 44,25 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Faller videre
Fredag ble nok en dyster dag for aksjonærene i Royal Caribbean Cruises. Aksjen stupte over 17 prosent i handelen på New York Stock Exchange. I etterhandelen fortsatt nedturen og falt til 44,20 kroner hvis en dollarkurs på 6,95 kroner legges til grunn.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

I forrige uke la selskapet frem et overraskende dårlig resultat. Cruiserederiet berget seg så vidt i pluss i fjerde kvartal, men utsiktene for første kvartal viser at resesjonen for alvor treffer selskapet. For å lokke passasjerene til skipene har de vært nødt til å kutte i billettprisene. Så langt i år har aksjekursen mer enn halvert seg på Oslo Børs.

Mandag faller aksjen 5,22 prosent til 45,40 kroner.

En av vinnerne
Sevan Marine stiger hele 26,36 prosent til 7,34 kroner etter at det er blitt kjent at oljeselskapet Eni Norge har valgt selskapets flytende produksjons- og lagringsløsninger i forbindelse med Goliat-konseptet i Barentshavet.

Les mer: Sevan får Goliat-oppdrag og Aker håper fortsatt på Goliat

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere