*Nettavisen* Økonomi.

Pessimistene vant

Foto: (scanpix)

Investorene i Asia frykter resesjon.

14.01.08 08:39

Markedene i Asia begynner uken med ny nedtur.

NA24 - din næringslivsavis

Ledet av oljeprodusenter og skipsaksjer faller aksjene i Asia til ny treukers bunn.

Noe av forklaringen til investorenes skepsis kan relateres til en rapport fra Goldman Sachs. Meglerhuset har som kuttet estimatene for veksten i regionen, dette basert på forventninger om at amerikansk økonomi står foran en nedgangskonjunktur.

Verdens største skipsverft, Hyundai Heavy Industries Co., har opplevd sin største nedgang på en måned på bekymring om at verftet vil får færre ordrer fremover. Oljegiganten PetroChina Co. ledet oljeaksjene ned ettersom råoljeprisen svekkes til det laveste nivå på tre uker. Spekulasjonene er at en oppbremsing i den globale økonomien vil svekke etterspørselen etter olje.

- Den svekkede amerikanske økonomien vil ha store vidtrekkende implikasjoner for Asia med virkning på eksportører og alle relaterte selskaper. En resesjon er utenkelig for de fleste investorene, men bevisene peker i den retning nå, sier Ashley Kang ved IBT Securities Co. i Taipei til Bloomberg News.

Den sammenvevde MSCI Asia Pacific, minus feriestengte Japan, falt 0,1 prosent til 511.29 poeng, som er det laveste nivå siden 20. Desember.

Taiwans Taiex-indeks steg mest i hele regionen med en oppgang på 1,9 prosent etter at opposisjonspartiet Kuomintang opplevde et valgskred i parlamentsvalget i landet. Finansaksjene ble ledet opp fordi forventningene nå er at øyas største selskaper skal få lov til å investere mer i Kina.

Nøkkeltall i Asia kl. 08.00:

Japans Topix: STENGT
Japans Nikkei 225: STENGT
Hongkongs Hang Seng: - 0,33%
Kinas CSI 300: + 0,58%
Kinas Shanghai Composite: + 0,18%
Taiwans Taiex: +1,79%
Sør-Koreas Kospi: - 0,92%
Singapores Strait Times Index: - 0,84%

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag