Verdens børser, inkludert Oslo, har falt kraftig det siste døgnet. En av Norges ledende aksjestrateger, Peter Hermanrud, frykter det kan bare være starten.

Les også: Børsras i Oslo - Røkke-selskaper stuper

- Det er et farlig marked. Markedet er dyrt, og vi er så sent i den økonomiske syklusen at vi nærmer oss en nedtur, sier Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank1 Markets, til Nettavisen.

Lang opptur

Han viser til at verdensøkonomien og børsene er inne i en rekordlang oppgangstid. Børsene har steget jevnt og trutt i nesten ti år, etter den kraftige nedgangen under finanskrisen. De fleste børser var på rekordhøye nivåer før børsfallet denne uken. Oslo Børs nådde sitt høyeste nivå noensinne, 948,48 poeng, onsdag 3. oktober.

Les også: Børsfallet skremmer investorer verden over

- Historisk vet vi at når det først snur fra slike nivåer, så skal vi gjerne ned 30 til 40 prosent. Ofte har fallet vært på hele femti prosent, og det kans skje nå også, men da må økonomien svekke seg betydelig, sier Hermanrud.

Oppgangen har også pågått så lenge at sentralbankene for alvor har begynt å øke rentene. Norges Bank satt opp renten fra rekordlave 0,5 prosent i forrige måned, mens verdens viktigste sentralbank, Federal Reserve (Fed) i USA, allerede er godt igang med å sette opp rentene.

I forrige måned satt Fed opp renten for åttende gang siden slutten av 2015. Det betyr at det blir dyrere å få tak i penger, og økonomien bremses opp.

Les også: Norges Bank setter renten opp

- Oppgangen har pågått veldig lenge. Det fører til for høye investeringer og egentlig for lav arbeidsledighet. Det gir for høy lønnsvekst slik at rentene må opp. Vi har sett den filmen spille mange ganger før. Det kan fort falle veldig mye, sier Hermanrud.

Les også: Trump misfornøyd med rentehopp

Korreksjon

Han understreker imidlertid på at han hovedsakelig venter at en relativt beskjeden korreksjon, altså en nedgang på rundt ti prosent, men at det fort kan bli en god del verre.

Les også: Sjeføkonomer tror renten kan bli satt opp 13 ganger

- Det mest sannsynlige er at dette er en korreksjon som går over, men jeg ville ikke veddet mye på at det slår til. Oppsiden er begrenset og nedsiden er ganske stor, sier Hermanrud.