NA24.no

PGS selger landdivisjonen

Sist oppdatert:
Petroleum Geo-Services selger sin landbaserte aktivtet med en liten gevinst.

Seismikkonsernet har fått på plass en avtale med det amerikanske seismikkselskapet Geokinetics Inc. om salg av den landbaserte seismikkdivisjonen.

Geokinetics vil overta divisjonen for et samlet oppgjør på 210 millioner dollar, eller omkring 1,17 milliarder kroner, som gjøres opp med aksjer og kontanter.

Kontantandel vil utgjøre omkring 184 millioner dollar. Samtidig blir PGS deleier i det som blir verdens nest største selskap innen landbasert seismikk, kun slått av kinesiske BGP.

- Kombinasjonen av PGS og Geokinetics’ kompetanse og markedsnærvær vil skape en ny styrke i den landbaserte seismikkindustrien. Som en fremtidig nøkkelaksjonær, er vi opprømt over vekstpotensialet og den ledende markedsposisjonen for nye Geokinetics, sier konsernsjef Jon Erik Reinhardtsen i PGS i en kommentar.

Liten gevinst
PGS vil som ledd i oppgjøret få utstedt aksjer tilsvarende 19.9 prosent av Geokinetics utestående aksjekapital. Geokinetics er notert på American Stock Exchange, og det er lagt til grunn en emisjonskurs på 12,11 dollar. Totalt vil PGS få utstedt 2,15 millioner aksjer.

Transaksjonen forventes gjennomført i første kvartal 2010 og vil gi en bokført gevinst på mellom 10 og 20 millioner dollar. Det er ikke knyttet noen finansielle forbehold til avtalen, da Geokinetics allerede har sikret seg nødvendig brofinansiering fra RBC Capital Markets.

Den landbaserte seismikkaktiviteten utgjorde omkring 12 prosent av PGS samlede aktivitet i årets ni første måneder basert på driftsinntekter.

For de ni første månedene i 2009 har den landbasert seismikk hatt driftsinntekter på 136 millioner dollar o bidratt med et driftsresultat før avskrivninger på 13,4 millioner dollar.

Blir store
Det nye Geokinetics vil bli det største selskapet innen landbasert seismikk med base i den vestlige verden målt ut fra antall operative mannskapsteam. Totalt vil det nye konsernet ha 38 team utstyret med over 207.000 kanaler, over 150 vibrasjonsenheter og et multiklient seismikkbibliotek på 6.240 kvadrat miles inkludert pågående prosjekter.

Aksjemarkedet reagerte positivt på nyheten om salget torsdag ettermiddag og sendt PGS-aksjen opp over 8 prosent umiddelbart etter at salget ble kjent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere