*Nettavisen* Økonomi.

Philip Morris stanser produksjonen av sigaretter

SISTE TREKK: Flere av mennene som var "Marlboro Man" døde av sigarettrelaterte sykdommer. Nå skal produsenten Philip Morris droppe sigarettene helt. FOTO: faksimile / Leo Burnett

Nå bruker de milliarder på andre metoder for å få oss hekta på tobakk.

09.01.19 13:43

Det blir nå slutt på sigaretter fra verdens største tobakkprodusent, Philip Morris. Selskapet som er kjent for blant annet Marlboro går i stedet helt over til røykfrie produkter, melder Sky News.

- Vi ønsker å slutte helt med å selge sigaretter og ser for oss en full overgang til risikoreduserende produkter. På verdensbasis utgjør de nye produktene allerede 13 prosent av omsetningen vår, sier Pia Prestmo, kommunikasjonsdirektør i Philip Morris Norge, til Nettavisen.

Ifølge den britiske nyhetskanalen har Philip Morris tatt ut over 3000 patenter og brukt rundt 40 milliarder kroner på å forske fram nye produkter. Sky News har besøkt Philip Morris' laboratorier i Sveits, der selskapet tester ut nye teknologier for tobakk-konsum.

Et aktuelt konsept er IQOS, en elektrisk enhet som varmer opp tobakk i stedet for å forbrenne den.

Se video av hvordan IQOS fungerer her:

Mindre skadelig?

IQOS består av elektronikk som varmer opp tobakk nok til å frigjøre nikotinholdig tobakkdamp, men uten å forbrenne tobakken. Ifølge Philip Morris vil temperaturer over 600 grader utløse høye nivåer av skadelige kjemikalier, mens IQOS holder en lavere temperatur (350 grader) som hindrer at det oppstår ild, aske eller røyk. Selskapet hevder at denne teknologien reduserer virkningen av skadelige kjemikalier med 95 prosent.

Selges ikke i Norge ennå

En lov fra 1989 om å forby nye produkter for tobakksforbruk har så langt vært til hinder for lovlig salg av et produkt som IQOS i Norge. Stortinget vedtok å løfte dette forbundet i 2016. Det er forventet at denne endringen vedtas i forskrift og implementeres fra 1. juli 2019, opplyser Pia Prestmo i Philip Morris Norge.

- Vi ser an hva som ligger i forskriftene før vi eventuelt kan selge IQOS i Norge. Det avhenger blant annet av skattelegging og informasjonsmuligheter. Det finnes stadig mer uavhengig forskning som viser skadereduserende effekt av oppvarmet tobakk og e-sigaretter, sier Prestmo.

Hun viser til at IQOS er til salgs i 47 andre land, deriblant Tyskland, Danmark og Storbritannia.

Skepsis blant helseeksperter

Men det er ikke gjort uavhengige studier som går god for den påstanden ifølge Sky News. Sky refererer til engelske helsemyndigheter, som fremholder at det mangler forskning som påviser at ny tobakk-teknologi kan tilrådes som alternativ til sigaretter.

Skepsisen deles av norske eksperter. "De fleste fagfolk antar at e-sigaretter sannsynligvis er mindre helseskadelige enn konvensjonelle sigaretter, men det kan ta mange tiår før mulige langtidseffekter blir avdekket", skriver kreftforskerne Tom Grimsrud og Tore Sanner i en kronikk i Tidsskriftet for den norske legeforening.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.