NA24.no

PhotoCure jubler over resultater

Foto: Terje Bendiksby (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Photocure har oppnådd meget gode resultater fra kliniske tester av det nye produktet Lumacan.

Det melder selskapet i en pressemelding i forbindelse med at resultatene fra en fase I7II-studie skal legges frem på en kongress i USA senere onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Lumacan testes ut i forbindelse med diagnostisering av tykktarmskreft som et alternativ til dagens konvensjonelle metode som er kolonoskopi. Porduktet er i likhet med Photocure tidligere produkter, Hexvix og Metvix, basert på selskapets fotodynamiske teknologi.

Photocure-aksjen var opp over 5 prosent onsdag formiddag som følge av nyheten.

Avdekker mer
Ifølge Photocure så undersøkes Pasienter med mistanke om tykktarmskreft i dag rutinemessig ved hjelp av kolonoskopi og i den forbindelse blir mer enn 20 prosent av lesjonene ikke oppdaget.

Studien viser ifølge Photocure at deres nye diagnoseverktøy øker oppdagelsesraten vesentlig i forhold til dagens metode.

Det er gjennomført en dose-bestemmende klinisk fase I/II studie ved to sykehus i Tyskland med fluorescens diagnostikk av 38 pasienter med mistanke om tykktarmskreft. Etter en lokal administrering av Lumacan ble det gjennomført en kolonoskopi med standard hvitt lys og deretter med blått lys for fluorescens diagnostikk (PDD).

Histologiske funn er brukt som referanse. Lumacan akkumuleres i aktive premaligne/maligne lesjoner som gir rød fluorescens når de blir belyst med blått lys.

- Resultatene fra studien viste 91 premaligne/maligne lesjoner ved bruk av fluorescens diagnostikk med blått lys, mens 55 ble påvist med standard metode med hvitt lys, skriver Photocure.

Kan senke dødligheten
Dr Brigitte Mayinger fra sykehuset i München-Pasingsier legger frem resultatene på en viktig kongress i dag, og sier i sin konklusjon at bruk av Lumacan øker deteksjonsraten sammenlignet med standard metoder.

- Denne nye fotodynamiske teknikken kan også påvise flate lesjoner og lesjoner som er lokalisert i områder som er vanskelig å undersøke, sier hun i en kommentar.

Tykktarmskreft er den tredje vanligste kreftformen i dag og gir nest høyest dødelighet der kun omkring 50 prosent av pasientene er i live 5 år etter at diagnosen er stilt. Tykktarmskreft utvikles fra lesjoner over 10-15 år, og ved å oppdage og fjerne lesjonene på et tidlig stadium kan man trolig redusere antall pasienter som dør med over 90 prosent, ifølge Photocure.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere