NA24.no

Pipesjakten på Dæhlies hytte var kledd med tre

BRANNRUIN: En hytte på Hafjell tilhørende Bjørn Dæhlie ble totalskadd i en brann natt til lørdag 18. oktober.
BRANNRUIN: En hytte på Hafjell tilhørende Bjørn Dæhlie ble totalskadd i en brann natt til lørdag 18. oktober. Foto: Montasje: Terje Kristiansen/Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den innvendige kledningen i pipesjakten på Bjørn Dæhlies nedbrente hyttepalass på Hafjell var av tre.

Politiet utelukker ikke at noen kan bli stilt til ansvar for den eksplosive hyttebrannen, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Ingen ferdigattest. Ingen brukstillatelse. Manglende godkjenninger. Hyttebyggeren Bjørn Dæhlie tillot seg å kutte svinger i Hafjell, og kan få høye straffegebyr etter at hytta hans brant, skrev samme avis i slutten av oktober i år.

LES OGSÅ:Bjørn Dæhlie risikerer straff etter hyttebrann

Hytta kostet mellom 20 og 30 millioner og hadde bare vært i bruk i to og et halvt år.

– Det er for tidlig å konkludere om ansvar. Det gjenstår mye arbeid ennå, sier politibetjent Esben Alexsander Olsen ved Øyer lensmannskontor, før han legger til:

– Brannen startet trolig i trevirket i hyttas pipesjakt,sier han til GD.

Brant ned til grunnen
Skistjernen Bjørn Dæhlie og kona kom seg uskadd ut etter at hytta hans i Hafjell ble totalskadd i brann natt til lørdag 18. oktober.

– Det var en forferdelig opplevelse. Jeg er veldig glad for at ingen ble skadd, sa Bjørn Dæhlie til NTB samme morgen.

Brannvesenet jobbet iherdig med å få kontroll på brannen som raste på hytta til den tidligere skikongen 18. oktober i år.


GD stiller spørsmål om kledning av en pipesjakt med tre er i henhold til brannforskriftene.

– Nei, og vi er usikre på hvorfor man har brukt så mye trevirke inne i sjakten. Senere har vi fått tilgang til bilder som Bjørn Dæhlie selv har gitt oss adgang til. Disse viser at sjakten nærmest var panelt innvendig fra bunn til topp. Peisinnsatsen sto bare 2–3 centimeter fra trevirke, sier Olsen til den Lillehammer-baserte avisen.

- Var Sintef-godkjent
- Peisen og pipa er montert av leverandøren, som - tilsynelatende for meg - har fulgt Sintefs krav, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

Også politiet bekrefter at pipe og peis var Sintef-godkjent.

Nå mener Dæhli at den dramatiske hyttebrannen bør føre til at kravene gås gjennom på nytt.

- Jeg er glad for at politiet har funnet den trolige brannårsaken, og jeg håper at det kan føre til at ingen andre opplever det samme som meg ved at det muligens kan føre til at Sintef-kravene kan endres slik at det blir en større sikkerhetsmargin, sier han til Dagbladet tirsdag kveld.

Det har vært mye tankespinn for Dæhlie rundt hytta på Hafjell etter brannen. Han var tidlig ute med å kommentere den manglende brukstillatelsen på hytta.

- Leit og belastende
- Jeg har levd i den tro at jeg hadde en midlertidig brukstillatelse på hytta. Det viser seg nå at min ansvarlige søker dessverre hadde glemt å sende inn søknad om ferdigattest, sier Dæhlie selv i en pressemelding som ble sendt ut 29. oktober.

Bjørn Dæhlie.

Alle de nødvendige dokumentene ble derimot riktig undertegnet og oversendt til kommunen, hevder Dæhlie. Han oppgir å ha fått dette bekreftet fra kommunen.

– For meg er det ekstra leit og belastende at dette dukket opp etter brannen, sier Dæhlie.

- Beklager forglemmelse
Ansvarlig søker for hyttteprosjektet, Rolf Mobæk ved Rolf Mobæk AS, sa til Nettavisen 29. oktober at ferdigattesten ved en inkurie ikke hadde blitt sendt inn til kommunen.

- Søknad om ferdigattesten ble ved en forglemmelse ikke sendt inn, men alle samsvarserklæringer fra utførende selskaper er undertegnet og erklært i orden før hytta ble tatt i bruk påsken 2012, sa han.

Det betyr at alle ansvarlige selskaper har bekreftet at utførelse var i samsvar med godkjente tegninger og forskrifter.

- Dette bekreftes også av Øyer kommune i dag. Alle dokumenter er OK, og 26. april 2011 ble det gitt tillatelse til tiltaket. Der var samtidig alle ulike entreprenører som var engasjert i oppdraget, samt ansvarlig søker, godkjent. Men det er beklagelig at vi ikke fikk sendt inn en ferdigattest, sier Mobæk.

- Alt var på stell. Så dette var bare en beklagelig glipp. Vi har ikke gjort noe uregelmessig utover akkurat dette, poengterte han overfor Nettavisen.

Dette skriver Øyer kommune i en e-post til Mobæk:

«Øyer kommune har gjennomgått innsendt sluttdokumentasjon på fritidsboligen i Lunnstaden gnr 155 bnr 299 fnr 44, eier Bjørn Dæhlie. Sluttdokumentasjonen inneholder samsvarserklæringer fra samtlige utførende i prosjekter og er datert fra 26/3-2012 til 2/4-2012 hvor alle bekrefter at det ikke er avdekket feil eller mangler som hindrer ferdigattest for fritidsboligen.

På bakgrunn av innsendt dokumentasjon har Øyer kommune ikke hatt noen betenkeligheter med å utstede ferdigattest for prosjektet».Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere