NA24.no

Pirater herjer sjøfarten

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Siste kvartal har pirater overfalt mer enn 120 skip og drept flere sjømenn.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Størst er pirataktiviteten i Somalia som i årets andre kvartal sendte antallet overfall på verdensplan i været med 37 prosent i forhold til samme periode i fjor. Somaliske myndigheter har nå gitt opp kampen.

NA24 - din næringslivsavis

Statistikken er fra en ny rapport fra FN-organisasjonen International Maritime Bureau (IMB), som siden midten av 90-tallet har overvåket piratenes aktiviteter på verdensplan, melder epn.dk

126 piratoverfall
- Etter tre års fall i antall piratepisoder må vi nå konstatere at trenden har snudd. Særlig Somalia og Nigeria må betegnes som høy risiko områder med et meget stort antall voldelige kaprings- og gisselepisoder, sier IMBs sjef Pottengal Mukundan, som kaller situasjonen i Somalia for en «tilbakevending til piratenes dagsorden».

Ifølge IMB slo verdens pirater til i alt 126 ganger i 2. kvartal og kapret 13 skip, tok 152 sjøfolk til fange og kidnappet 41 og drepte tre.

Tallene bekrefter at det særlig er i Somalia og Nigeria at piratene vinner frem.

De somaliske piratene står alene for 60 prosent av periodens samlede skipskapringer og over 50 prosent av gisseltagningene.

Ingen hjelp
- Et skip som utsettes for overfall kan ikke forvente noen hjelp fra somaliske «myndigheter», sier IMB-sjefen.

Organisasjonen anbefaler derfor skip i området om å holde seg 200 sjømil fra kysten, i tilfellet piratangrep, og under ingen omstendighet senke farten uansett hvor voldsomt angrepet er.

Sjefen for IMB setter sin lit til at det lykkes FN å overtale Somalias svake forbundsregjering å tillate utenlandske marinefartøyer å komme angrepne skip til unnsetning i somalisk territorialfarvann.

- Først den dagen da piratene ikke lenger har fritt spillerom til å overfalle skip, kan vi forvente å se et fall i pirataktivitetene i området, sier Mukundan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere