*Nettavisen* Økonomi.

Piratsjåfør hadde 300.000 i kontanter

Foto: (RB/MARTIN LUNDSVOLL)

50-åringen ønsket å slippe å betale moms for pirattaxikjøring.

13.02.12 15:15

Ifølge skatteetaten tjente 50-åringen med vietnamesisk opprinnelse store penger på piratvirksomhet og svarte bilreparasjoner, skriver Romerikes Blad.

Etter at saken ble rullet opp, ble etterberegningen av merverdiavgiften satt til over 180.000 kroner. I tillegg krevde staten en tilleggsavgift på 50 prosent, samt tilleggsskatt for å ha oppgitt feil arbeidsinntekt og formue.

Da saken ble behandlet i Nedre Romerike tingrett, gikk imidlertid 50-åringen fra Rælingen på et sviende nederlag.

Ikke bare ble søksmålet blankt avvist. I tillegg må han betale 57.900 kroner i saksomkostninger.

Det var opprinnelig Romerike politidistrikt som etterforsket saken. I politiavhør skal 50-åringen ha gitt opplysninger om inntekter fra bilreparasjoner og pirattaxikjøring. Han erkjente at dette var svarte inntekter.

I ettertid har han imidlertid nektet for dette, og blant annet henvist til at han ikke forstår norsk – til tross for at han har bodd i landet siden 1985.

Utløst av ransaking

I tillegg ble det beslaglagt store kontantbeløp fra 50-åringens bolig. Til sammen skal det dreie seg om kjøp av dollar for til sammen 287.751 kroner.

- Dette kontantbeløpet stammer i det store og det hele fra det svarte arbeidet han har gjort som pirattaxisjåfør og bilmekaniker. Det er også ransakingen av hans bolig som utløste hele saken fra skattemyndighetenes side, sier advokat Erik Bratterud fra Regjeringsadvokaten.

Selve ransakingen ble utløst av at mannen ble anmeldt for å ha underslått penger fra en tidligere arbeidsgiver – et hotell på Romerike.

Skatteetaten har også foretatt en beregning av privatforbruket til mannen, noe som skal ha vist en underdekning på mer enn én million kroner i perioden 2001 til 2007.

- Hele dommen bygger på en analyse av hans inntekter og forbruk. Der finner vi en underdekning som stammer fra de svarte virksomhetene. Derfor ble han skjønnslignet for dette, sier Bratterud.

Vurderer anke

I beregningen ligger blant annet utgifter 50-åringen har hatt for en rekke reiser til Vietnam for seg selv og sine fire barn, lån til hvert av barna, bensinutgifter, samt beregninger av kostnader til mat, husholdningsartikler og mye annet.

50-åringens advokat, Kolbjørn Rødseth Wisth, sier at hans klient ennå ikke har bestemt seg for om han vil anke dommen.

- Utover det har vi ingen kommentarer, sier han.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.