*Nettavisen* Økonomi.

Pirattaxiene er organisert

Foto: (RB/MARTIN LUNDSVOLL)

Gjennom grupper på Facebook og enkle tweets er det enklere enn noen gang å slippe unna en normal taxiregning på vei hjem fra byen.

01.10.12 09:17

I Larvik finnes det minst to grupper på Facebook der pirattaxivirksomheten er høyst levende. Over hele landet er det etablert grupper på nettet der man kan stille seg til rådighet som sjåfør for folk som skal til og fra fest, skriver Østlandsposten .

Flere tusen personer er medlem av slike grupper.

Den ene gruppen i Larvik er en hemmelig gruppe med rundt 140 medlemmer. Denne gruppen omtaler seg selv som en "haikesentral", men åpner likevel opp for betaling for oppdragene.

Den andre gruppen ØP kjenner til er en lukket gruppe med godt over 400 medlemmer.

I begge gruppene blir det listet opp regler som skal følges.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Facebook)

«Kjører i kveld»
Det står presisert at de som legger inn meldinger gjør det på eget ansvar. Det skal ikke diskuteres eller publiseres noen pris på oppdragene, men om det er snakk om å betale kan det tas på telefon eller privat.

Det er også presisert at man må oppføre seg og ikke komme med upassende, krenkende eller rasistiske ting.

Også på Twitter er det mange som melder om at de «kjører i kveld».

Til NRK sier politiet at denne utviklingen er betenkelig, og lover å følge med.

- Dette er på en måte en ny trend at man bruker Facebook. Vi har primært hatt fokuset opp mot å avsløre piratsjåfører i trafikken, og det er der vi må sette inn støtet. Vi vil også selvfølgelig følge med på hvordan dette utvikler seg videre, sier politioverbetjent i Tønsberg, Kenneth Berg til NRK.

For mange ungdommer er en taxiregning en real påkjenning, og hvis alternativet er å gå hjem i mørket etter fest, føler noen at det er tryggere å ringe en Facebookvenn.

Penger til tanken
- Det å ta en pirattaxi er en risiko. Vi har sett på store deler av Østlandet at det blant annet har forekommet voldtektsforsøk og gjennomførte voldtekter. Det har vær ran- og voldssaker, sier Berg.

Selv om pirattaxisjåføren NRK har snakket med er klar over at han gjør noe ulovlig vil han fortsette.

- Jeg synes ikke jeg gjør noe ille, for jeg raner ikke folk. Det er penger som går på tanken min. De betaler bensinen jeg bruker, pluss litt til. Jeg er selvfølgelig redd for at jeg skal miste lappen på grunn av det jeg gjør, men det er en risiko jeg må ta.

- Er det mange som gjør dette?

- Det er veldig mange, svarer han.

Les flere saker fra Østlandsposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.